آکادمی مزدکس
پلتفرم مزدکس
/
چگونه از طریق دیفای (DeFi) درآمد داشته باشیم؟

چگونه از طریق دیفای (DeFi) درآمد داشته باشیم؟

امور مالی یا فایننس غیر متمرکز (DeFi) یک نمونه پیاده‌سازی موفق از فناوری بلاکچین است که به عنوان جایگزینی امیدوارکننده برای تامین مالی سنتی عمل می‌کند. همانطور که از نام دیفای پیداست، یک اصطلاح عمومی برای انواع محصولات و خدمات مالیست که بر بستر بلاکچین‌های غیرمتمرکز اجرا می شوند.

برنامه‌های کاربردی دیفای (DApps) برای حذف واسطه‌ها (مانند موسسات و بانک‌های سنتی) در تراکنش‌های مالی ساخته شده‌اند. فناوری دیفای این کار را با پیاده‌سازی مکانیزم تراست (اعتماد) مبتنی بر بلاکچین انجام می‌دهد که امکان تراکنش‌های ایمن همتا به همتا  (P2P) را بدون پرداخت کارمزد به بانک، فراهم می‌کند. امروزه موارد استفاده رو به رشد در امور مالی غیرمتمرکز، درب‌های جدیدی را برای کسب درآمد غیرفعال سرمایه‌گذاران باز کرده است. سرمایه‌گذاران برای کسب درآمد از دیفای، باید دارایی‌های رمزارزی خود را به عنوان منابعی برای تایید تراکنش‌ها و اجرای فرآیندهای مختلف، از طریق مکانیسم اجماع اثبات سهام (PoS) سپرده کنند.

در این مقاله از آکادمی مزدکس به بررسی روش‌های مختلف کسب درآمد از دیفای میپردازیم. با ما همراه شوید.

دیفای چیست؟

بیایید با اصول اولیه شروع کنیم. برای کسانی که با این مفهوم آشنایی ندارند، DeFi مخفف عبارت Decentralized Finance است. به عبارت دیگر دیفای به محصولات و خدمات مالی اطلاق می‌شود که بر روی یک شبکه‌ای غیرمتمرکز از رایانه‌ها اجرا شده و نیاز به یک مقام مرکزی یا واسطه را برای اجرای تراکنش‌ها حذف می‌کند. در این فضا فعالان بازار به صورت همتا به همتا  (P2P) تعامل دارند.

DeFi به عنوان جایگزینی برای سیستم مالی سنتی مانند بانک‌های مرکزی، اتحادیه‌های اعتباری، دولت‌ها و سایر موسسات مالی، در نظر گرفته شده می‌شود. کلیه عملیات پشتیبانی شده توسط پروتکل‌های DeFi مانند پرداخت‌ها، وام‌ها و تبادلات، بر روی بلاکچین اجرا شده و از طریق قراردادهای هوشمند، که برنامه‌های کامپیوتری خوداجرا شونده هستند، فعالیت می‌کنند.

بر اساس همه این ویژگی‌ها، فناوری دیفا امکان ایجاد یک سیستم مالی جهانی را فراهم می‌کند که می‌تواند بوروکراسی و هزینه‌ها را کاهش، شفافیت و امنیت را افزایش و از  همه مهمتر در دسترس همگان باشد.

در ادامه مهمترین روش‌های کسب درآمد از دیفای را مرور خواهیم کرد.

۱. ییلد فارمینگ (Yield Farming)

کشت سود یا ییلد فارمینگ در دیفای به فرآیند کسب ارزهای دیجیتال بیشتر با استفاده از دارایی‌های رمزارزی موجود اطلاق می‌شود. ییلد فارمینگ به عنوان یک استراتژی کسب سود، سرمایه‌گذاران را ملزم به اشتراک‌گذاری ‌دارایی خود را در یک استخر نقدینگی مبتنی بر قرارداد هوشمند می‌کنند. این استخرها از ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاران برای تامین نقدینگی در پروتکل‌های DeFi استفاده کرده و بخشی از هزینه کارمزدها را به عنوان پاداش بین کاربران توزیع می‌کند.

مزارع کشت سود دیفای از توکن‌های ERC-20 مانند اتر برای سرمایه‌گذاری و پاداش پشتیبانی می‌‎کنند. فرایند کشت سود به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که در عین حالی که بالاترین نرخ بازدهی ممکن را دارد، یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری پرریسک در دنیای دیفای به شمار می‌رود.

همچنین استخرهای نقدینگی به منظور تسهیل معاملات کریپتو در صرافی‌های غیرمتمرکز  (DEX) استفاده می‌شوند، که در ازای آن، «بازده» یا پرداختی برای تکمیل وظایفی مانند تأیید تراکنش‌ها فراهم می‌کند. موفقیت بازده هر استخر به استراتژی های اجرا شده در قراردادهای هوشمند آن بستگی دارد. علاوه بر این، پرداخت‌ها نیز بر اساس ارزش پولی توکن‌های سرمایه‌گذاری شده هر کاربر در استخر نقدینگی تعیین می‌شود.

هنگامی که یک کاربر ارز دیجیتالی را در یک استخر نقدینگی سپرده می‌کند، قصد دارد این دارایی را با هدف بالاترین درصد بازده سالانه (APY) دریافت کند. APY یک نماد واحد برای اندازه‌گیری بازده سالانه سرمایه گذاری ها، از جمله بهره مرکب است. 

۲. استیکینگ (Staking) در دیفای (DeFi)

استیکینگ در DeFi شباهت‌های زیادی با ییلد فارمینگ دارد و به عنوان یک عامل انگیزشی جهت نگهداری بلند مدت رمزارزهای کاربران عمل می‌کند. در این روش دقیقاً مانند کشت سود، کاربران باید دارایی‌های رمزارزی خود را به منظور اعتبارسنجی در بلاکچین استیک یا قفل کنند.

در استیکینگ، کاربران می‌توانند با قفل کردن توکن خود برای مدت زمانی تعیین شده (بسته به طرح‌های ارائه شده هر اپراتور)، پاداش کسب کنند. هر کاربر در بلاکچین برای اینکه به اعتباردهنده تبدیل شود، به یک حداقل مقدار توکن نیاز دارد که در مورد بلاکچین اتریوم این 32 اتر است.

علاوه بر این، درآمد تخمینی از طریق استیکینگ در دیفای توسط دو عامل تعیین می‌شود:

  • طرح پاداش شبکه 
  • مدت زمان استیکینگ

استیکینگ علاوه بر مزایای پولی، مستقیماً به ایمن سازی بیشتر پروژه های بلاکچین و در عین حال بهبود عملکرد آنها کمک می کند.

۳. وام دهی (Lending)

اعطای وام یک اصطلاح عمومیست که برای انواع استراتژی های سرمایه‌گذاری که شامل درآمدهای غیرفعال از طریق ارزهای دیجیتال است، به کار می‌رود. در وام دهی غیرمتمرکز یا DeFi، سرمایه‌گذاران می‌توانند از طریق قراردادهای هوشمند از پیش برنامه‌ریزی شده، مستقیماً با وام گیرندگان تعامل داشته باشند. به عبارت دیگر، پلتفرم‌های وام دهی دیفای به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهند تا توکن‌های خود را برای مدت زمانی معین با بهره مشخص قرض دهند.

قراردادهای هوشمند نه تنها به حذف خطرات مرتبط با وام دهی در امور مالی سنتی کمک می‌کنند، بلکه نیاز به وثیقه را نیز ریشه کن می‌کنند. همچنین اکثر برنامه‌های وام دهی به بررسی پیشینه‌ای که برای کاهش خطرات اعتباری و تقلب ضروری است، نیاز ندارند.

وام‌دهی DeFi به عنوان یک سرویس همتا به همتا به وام‌گیرندگان اجازه می‌دهد در ازای باز پرداخت‌های به موقع مبلغ خود، مستقیماً از سایر سرمایه‌گذاران کریپتو وام بگیرند. بنابراین برخلاف وام‌دهی سنتی، قراردادهای هوشمند به کاربران در سرتاسر جهان این امکان را می‌دهد تا بدون نیاز به واسطه، دارایی‌های کریپتو را ادغام و توزیع کنند.

علاوه بر این، فناوری بلاکچین، تراکنش‌های شفاف و غیرقابل تغییر را برای همه طرف‌های درگیر وام تضمین می‌کند.

۴. ارایه نقدینگی (liquidity provider)

بدل شدن به یک ارائه‌دهنده نقدینگی (LP) راه دیگر کسب درآمد در دنیای فایننس غیرمتمرکز است. با این حال، برخلاف استیکینگ یا کشت بهره، که در آن از رمزارزهای شما برای تایید تراکنش یا تامین مالی وام‌های رمزارزی استفاده می‌شود، ارائه دهندگان نقدینگی نقش متفاوتی دارند. از آنها برای اطمینان از اینکه مبادله توکن‌ها با کارایی و سرعت بیشتری در یک صرافی غیرمتمرکز انجام شود، استفاده می‌شود.

در حقیقت تأمین‌کنندگان نقدینگی به عنوان تسهیل‌کننده‌های تجاری نیز شناخته می‌شوند و از طریق کارمزد معاملاتی که تسهیل می‌کنند، پاداش دریافت می‌کنند. نگران نباشید، لازم نیست در هیچ یک از این فرآیندها مشارکت فعال داشته باشید. یک صرافی غیرمتمرکز مانند پنکیک سواپ (PancakeSwap)، یونی سواپ (Uniswap) و یرن فایننس (Yearn Finance)، از الگوریتم‌های بازارساز خودکار (AMM) برای تکمیل سفارش‌ها و پردازش خدمات معاملاتی خود بهره می‌برند. 

این روش مانند سایر روش‌های کسب درآمد غیرفعال از دیفای که در بالا ذکر شد، دارای درجه‌ای از ریسک است، به‌ویژه در بازار نزولی فعلی. اما شما نه تنها می‌توانید قبل از تخصیص وجوه خود تحقیق کنید، بلکه می‌توانید به دارایی‌های نگهداری شده در استخرهای نقدینگی با دارایی‌های رمزارزی امن‌تر، کمک کنید.

ریسک روش‌های کسب درآمد از دیفای

هر شکلی از سرمایه‌گذاری بر اساس میزان سوددهی آن، با درجات مختلفی از ریسک همراه است. در روش‌های کسب درآمد مبتنی بر DeFi، بزرگترین ریسک‌ها شامل کلاهبرداری، حملات هکرها و قراردادهای هوشمند ناقص است.

از آنجایی که درآمدهای مبتنی بر دیفای به تعداد توکن‌های به‌دست‌آمده مربوط می‌شود، نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال ممکن است منجر به ضرر سرمایه گذاران در طول یک بازار نزولی شود. در چنین مواردی، سرمایه‌گذاران تمایل دارند توکن‌های خود را تا زمان رشد بازار و کسب سودهای غیر قابل تحقق، نگه دارند. 

علاوه بر این، ریسک در استراتژی سرمایه‌گذاری دیفای می‌تواند به نیت صاحبان استخرها نیز بستگی داشته باشد. از این رو، بررسی اعتبار ارائه دهندگان خدمات و سابقه پرداخت آنها امری بسیار مهم است. با روش‌های مختلف برای کسب درآمد در DeFi، پیگیری همه کیف پول‌های چندگانه شما در پلتفرم‌های مختلف می‌تواند کمی دردسرساز باشد. بنابراین هیشه اطمینان حاصل کنید که مزارع و پلتفرم‌هایی که مورد نظر پیشینه خوبی دارند و قراردادهای هوشمند آنها مرتباض از سوی نهادهای خارجی (خارج از پلتفرم)  حسابرسی می‌شود. از این رو، به سرمایه گذاران توصیه می شود قبل از تعهد به استخرهای نقدینگی، سهام دادن یا وام دادن، تحقیقات گسترده ای در مورد طرف های درگیر انجام دهند. 

جمع بندی

ییلد فارمینگاستیکینگاعطای وامارائه نقدینگی
مدل اجماعاثبات سهاماثبات سهاماثبات سهاماثبات سهام
حاشیه سودبالامتوسطمتوسطبالا
زمانبلند مدتاز قبل تنظیم شدهاز قبل تنظیم شدهبلند مدت
ریسکزیادکممتوسطزیاد

در حال حاضر دارایی‌های دیجیتال د و کاربردهای آنها آن‌قدر گسترده شده که نمی‌توان از آنها صرفاً به‌عنوان پول دیجیتال استفاده کرد. امرزه با ارزهای دیجیتال می‌توانیم وام بگیریم و یا دارایی دیجیتالی خود را با هدف کسب بهره، به دیگران وام بدهیم. سودی که از طریق این وام دریافت می‌کنیم در برخی می‌تواند برابر و یا حتی بیشتر از سودی باشد که از سپرده‌گذاری دارایی‌های خود در بانک‌های سنتی به دست می‌آوریم.

در این مقاله سعی داشتیم ییلد فارمینگ، استیکینگ،  اعطای وام و ارائه نقدینگی را که به عنوان روشهای محبوب کسب درآمد دیفای شمرده می‌شوند را به شما عزیزان معرفی کنیم. هر کدام از روشهای گفته شده مزایا، معایب و ریسک های مختص به خود را دارند که هر سرمایه گذار بنا بر استراتژی خود می‌تواتد بهترین گزینه را انتخاب کنید. در جدول بالا ما به طور خلاصه این 4 روش را مقایسه کرده‌ایم. 

شما کدام روش کسب درآمد دیفای را ترجیح می‌دهید. در بخش نظرات، منتظر شنیدن تجارب شما درخصوص کسب درآمد از دیفای هستیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *