آکادمی مزدکس
پلتفرم مزدکس
/
صفر تا صد گیم فای و معرفی بازی‌های درآمدزا

صفر تا صد گیم فای و معرفی بازی‌های درآمدزا

 «گیم فای»‌ (GameFi)، اصطلاحی است که برای اشاره به حوزه بازی‌های بلاکچینی به‌کار می‌رود. بیشتر این بازی‌ها بر پایه مدل «P2E» یا «بازی با هدف کسب درآمد» طراحی شده‌اند. در این گونه جدید از بازی‌های رایانه‌ای ، کاربران با انجام کارهای مختلف درون بازی از مبارزه گرفته تا ارتقای سطح خود می‌توانند پاداش‌هایی در قالب رمزارز یا توکن غیرقابل تعویض (NFT) دریافت کنند.

در بازی‌های رایانه‌ای سنتی، آیتم‌ها یا اقلام درون‌برنامه‌ای، فقط داخل محیط بازی کاربرد دارند؛ اما در بازی‌های حوزه گیم فای، کاربران می‌توانند آیتم‌های درون‌برنامه‌ای بازی را بیرون از محیط بازی هم به کار ببرند و حتی با دیگر همتایان خود دادوستد کنند. همین قابلیت یکتا باعث شده تا بازی‌های نسل جدید مبتنی بر بلاکچین، طرفداران پروپاقرصی میان گیمرها برای خود دست‌وپا کنند.

برخی از تحلیلگران بر این باورند که حوزه نوپای گیم فای می‌تواند صنعت گیمینگ را زیر و رو کنند و در قد و قواره رقیبی تازه برای بازی‌های رایانه‌ای سنتی ظاهر شود.

در این مقاله از آکادمی مزدکس می‌خواهیم حوزه گیم فای و بازی‌های مبتنی بر بلاکچین را زیر ذره‌بین ببریم، با تعریف این حوزه آشنا شویم، از تفاوت آن با بازی‌های ویدئویی سنتی بگوییم، ابعاد مختلف مدل درآمدی «P2E» را تشریح کنیم، بهترین بازی‌های گیم فای را نام ببریم و در پایان بگوییم که چه آینده‌ای در انتظار این حوزه نوپا است.

گیم فای چیست؟

گیم فای، از پرتکرارترین واژه‌های این روزهای حوزه بلاکچین، از ترکیب دو کلمه «گیم» (Game) و «فایننس» (Finance) به دست آمده است. کلمه گیم که همان بازی است و فایننس هم به امور مالی اشاره دارد. بنابراین گیم فای با هدف باز کردن پای امور مالی و بلاکچین به حوزه بازی‌های ویدئویی پدید آمده تا کاربران را بیش از پیش در درآمدها و عایدات مالی حاصل از صنعت پررونق بازی‌های رایانه‌ای شریک کند.

بازی‌های حوزه گیم فای در بستر بلاکچین یا «دفاتر کل توزیع‌شده» (DLT) طراحی و پیاده‌سازی می‌شوند. این بازی‌ها به کمک بلاکچین، به کاربران و گیمرها اجازه می‌دهند تا بتوانند سندی اثبات‌پذیر مبنی بر مالکیت آیتم‌های درون‌برنامه‌ای در اختیار داشته باشند. در بازی‌های ویدئویی سنتی، گیمرها بر سر پیروزی با هم رقابت می‌کنند؛ حال آنکه کاربران بازی‌های گیم فای می‌توانند علاوه‌بر تلاش برای کسب پیروزی، درآمد هم به دست بیاورند.

اولین جرقه‌ گیم فای

اولین جرقه‌ی گیم فای، وقتی روشن شد که وب‌سایتی به نام « گیم بیت دات‌کام» (Gambit.com) تلاش کرد تا بازی پرطرفدار «ماین کرفت» (Minecraft) را با بیت کوین ترکیب کند تا کاربران بتوانند بهتر سکه‌های بازی را با هم خرید و فروش کنند. بازی‌های آنلاین دیگری همچون «بامبرماین» (Bombermine) هم در ادامه به رشد و توسعه حوزه گیم فای کمک کردند.

اولین بار، یکی از بنیان‌گذاران استودیوی بازی‌سازی «میکس‌مارول» (MixMarvel) در نوامبر ۲۰۱۹ طی کنفرانسی با محوریت بلاکچین، از قابلیت‌های نهفته این فناوری نوپا برای برپایی انقلابی فراگیر در صنعت بازی‌های رایانه‌ای، سخن به میان آورد.

بااین‌حال، نخستین کسی که واژه «گیم فای» را به کار برد، کسی نیست جز «آندره کرونجی» (Andre Cronje)، هم‌بنیان‌گذار پرآوازه پروتکل «یرن فایننس» (Yearn.finance). وی طی توییتی در سپتامبر ۲۰۲۰ برای اولین بار از اصطلاح گیم فای برای توصیف بازی‌های مبتنی بر بلاکچین استفاده کرد.

از آن زمان تا به امروز، اصطلاح گیم فای به‌طور گسترده‌ای از سوی اهالی حوزه بلاکچین برای توصیف بازی‌های غیرمتمرکز به‌کار رفته است. این روزها پروژه‌های رمزارزی بسیاری تلاش کرده‌اند محبوبیت بازی‌های ویدئویی را با قابلیت‌های ویژه رمزارزها و بلاکچین ترکیب کنند و به جذابیت‌های حوزه گیم فای بیفزایند.

گیم فای چگونه کار می‌کند؟

در بازی‌های حوزه گیم فای، کاربران می‌توانند با انجام بازی، پاداش یا درآمد کسب کنند. این درآمد می‌تواند در قالب رمزارز یا توکن بومی بازی به دست بیاید یا در قالب خرید و فروش اقلام و آیتم‌های درون‌برنامه‌ای مثل زمین‌ها، آواتارها، سلاح‌ها و لباس‌های مجازی. در حوزه گیم فای، هر بازی ممکن است مدل اقتصادی و درآمدی متفاوتی داشته باشد. بااین‌حال، در بیشتر موارد، دارایی‌های درون‌برنامه‌ای، چیزی جز توکن‌های NFT نیستند. این توکن‌ها بر پایه بلاکچین طراحی و ساخته می‌شوند، بنابراین می‌توان آن‌ها را در بازارگاه‌های ویژه‌ای خرید و فروش کرد.

کاربران بازی‌ها با خرید و فروش یا حتی نگه‌داری اقلام درون‌برنامه‌ای می‌توانند درآمدزایی کنند. البته ممکن همه آیتم‌های یک بازی، قابلیت دادوستد نداشته باشد و تنها برای بهبود جذابیت بصری بازی طراحی شده باشند.

مانند بازی‌های ویدئویی سنتی، بازی‌های بلاکچینی هم انواع و اقسام مختلفی دارند. در برخی از بازی‌ها کاربران باید یک ماموریت ویژه را کامل کنند. در برخی دیگر باید با مبارزه با دیگر گیمرها پیروز میدان شوند و در نهایت، هدف از انجام این بازی‌های نوپا کسب پاداش و درآمد بیشتر است. ناگفته نماند که بازی کردن تنها راه درآمدزایی با بازی‌های بلاکچینی نیست و کاربران می‌توانند با سهام‌گذاری یا قرض دادن دارایی‌های مجازی خود به دیگر همتایان خود هم درآمد به دست بیاورند.

در مجموع می‌توان گفت که تمام بازی‌های بلاکچینی دارای سه مولفه اساسی هستند:

۱- توکن درون‌برنامه‌ای

۲- بازارگاه یا سکوی تبادل دارایی

۳- چارچوب اقتصادی برای عرضه و توزیع توکن‌

در بازی‌های حوزه گیم فای، هیچ فرد یا گروهی، تصمیم‌گیرنده نهایی نیست و در عوض این کاربران هستند که با مشارکت در رویدادهای جمعی می‌توانند سمت‌وسوی روند توسعه‌ای آتی بازی را مشخص کنند. بنابراین هرگونه تغییر یا اصلاح بازی بدون جلب موافقت کاربران آن ناممکن است.

به‌طور کلی، بازی‌های حوزه گیم فای، چند عنصر مشترک دارند که عبارت‌اند از:

۱- فناوری بلاکچین

پروژه‌ها و بازی‌های گیم فای، در بستر بلاکچین طراحی و پیاده‌سازی می‌شوند. بلاکچین به کاربران کمک می‌کند بتوانند مالکیت خود را بر دارایی‌های مجازی اثبات کنند. علاوه‌براین، بلاکچین، ثبت شفاف و خدشه‌ناپذیر تراکنش‌ها را امکان‌پذیر می‌کند.

۲- مدل درآمدی P2E

بازی‌های گیم فای برخلاف بازی‌های ویدئویی سنتی از مدل درآمد P2E بهره می‌برند. در این مدل درآمدی، کاربران به‌ازای فعالیت در بازی، پاداش‌هایی در قالب رمزارزها یا توکن‌های NFT دریافت می‌کنند و می‌توانند آن‌ها در بازارگاه‌های بیرون از بازی، خرید و فروش کنند.

۳- مالکیت دارایی

در بازی‌های ویدئویی سنتی، آیتم‌ها و اقلام درون‌برنامه‌ای در خارج از محیط بازی، قابل دادوستد نیستند؛ بنابراین پول کاربر در داخل بازی مسدود می‌شود. در بازی‌های گیم فای اما اقلام درون‌برنامه‌ای جزو دارایی‌های مجازی کاربر هستند و او از اختیار کامل برای نگه‌داری یا دادوستد آن‌ها برخوردار است.

کاربران بازی‌های گیم فای می‌توانند دارایی‌های مجازی خود را با دیگر کاربران در ازای دریافت رمزارزهای معتبر مبادله کنند. برای مثال، کاربر می‌تواند زره‌پوشی را که در یک بازی مبارزه‌ای با پرداخت توکن بومی آن خریداری کرده، بیرون از محیط بازی در ازای دریافت بیت کوین به فروش برساند.

۴- راهکاری دیفای

بسیاری از پروژه‌ها و بازی‌های گیم فای، ارتباط تنگاتنگی با حوزه «دیفای» یا امور مالی غیرمتمرکز دارند. بنابراین کاربران این بازی‌ها علاوه‌بر خرید و فروش آیتم‌های درون‌برنامه‌ای می‌توانند با «استخراج نقدینگی»، «سهام‌گذاری» و «کشت سود» هم درآمد به دست بیاورند.

مدل بازی برای کسب درآمد (P2E) چیست؟

مدل درآمدی P2E یا «بازی با هدف کسب درآمد»، قلب تپنده حوزه گیم فای و بازی‌های بلاکچینی است. این مدل کاملا با مدل سنتی P2P یا «پرداخت کن تا بتوانی بازی کنی» (Pay-to-Play) متفاوت است. در مدل P2P گیمرها پیش از شروع بازی باید دست به جیب شوند و یک نسخه از بازی یا حق اشتراک آن را خریداری کنند. برای مثال، کاربران بازی «کال آف دیوتی» یا «ندای وظیفه» باید از قبل، حق اشتراک این بازی را بخرند.

علاوه‌براین، بازی‌های ویدئویی سنتی قرار نیست درآمدی برای گیمرها ایجاد کنند و آیتم‌های درون‌برنامه‌ای آن‌ها هم بیرون از محیط بازی، هیچ ارزشی ندارد. در مقابل اما بازی‌های مبتنی بر مدل P2E‌‌ علاوه‌بر درآمدزایی برای گیمرها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که کنترل کامل آیتم‌های درون‌برنامه‌ای را در اختیار خود کاربر قرار می‌دهند. بنابراین کاربر می‌تواند این آیتم‌ها را به‌عنوان دارایی‌های مجازی خود از محیط بازی خارج کند و در بازارگاه‌ها به فروش برساند.

ناگفته نماند که گرچه بسیاری از پروژه‌های رمزارزی مدعی‌اند که از مدل P2E بهره می‌برند؛ اما چارچوب‌های اقتصادی و اصول طراحی پروژه آن‌ها به‌گونه‌ای نیست که میانه چندانی با این مدل ندارند. بنابراین هیچ‌گاه گول ادعاها را نخورید و پیش از هرگونه اقدام برای ورود به یک بازی P2E جوانب مختلف کار را بسنجید.

نکته دیگری که نباید از آن غافل شوید، این است که گرچه بسیاری از بازی‌های P2E رایگان هستند اما برخی از این بازی‌ها پیش از پذیرش کاربران، از آن‌ها می‌خواهند که یک توکن خاص را خریداری کنند. بنابراین حواستان را جمع کنید و بی‌گدار به آب نزنید. اگر دیدید که سرمایه لازم برای ورود به یک بازی P2E گران‌تر از عرف بازار است؛ اما پاداش چندان دندان‌گیری ندارد، بهتر است سراغ بازی دیگری بروید.

از میان پرطرفدارترین بازی‌های مبتنی بر مدل درآمدی P2E می‌توان به «اکسی اینفینیتی» (Axie Infinity) اشاره کرد. این بازی مبتنی بر NFT بر پایه بلاکچین اتریوم طراحی و پیاده‌سازی شده و توانسته میلیون‌ها کاربر را با خود همراه کند. در این بازی، گیمرها باید موجوداتی به نام اکسی را در قالب توکن‌های NFT خریداری کنند و با پرورش آن‌ها یا قرض دادنشان به دیگر کاربران درآمد به دست بیاورند.

تفاوت‌های اساسی بازی‌های گیم فای و بازی‌های ویدئویی سنتی

بازی‌های گیم فای دارای مولفه‌های مشترکی هستند که آن‌ها از بازی‌های ویدئویی سنتی متمایز می‌کند. این مولفه‌ها عبارت‌اند از:

۱- مدل درآمدی P2E

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، مدل درآمدی P2E، مشخصه اصلی بازی‌های حوزه گیم فای است. در بازی‌های سنتی، تنها بخش بسیار ناچیزی از درآمدها به کاربران می‌رسد و استودیوهای بازی‌سازی و پلتفرم‌های میزبانی، برنده میدان هستند. شاید برخی از کاربران بازی‌های سنتی بتوانند با خریدهای درون‌برنامه‌ای، همکاری در فروش یا تبلیغات بتوانند درآمدی برای خود دست‌وپا کنند؛ اما باز هم خبری از درآمد کلان نیست.

در بازی‌های سنتی، کاربران با خرید آیتم‌های درون‌برنامه‌ای می‌توانند توان خود را برای پیروزی افزایش دهند. بااین‌حال، پول این خریدها فقط به جیب سازندگان بازی‌ها سرازیر می‌شود.

علاوه‌براین، سکه‌های درون‌برنامه‌ای بازی‌های سنتی، هیچ ارزش در خارج از محیط بازی ندارند و نمی‌توانند برای ذخیره ارزش یا تسهیل پرداخت‌ها به کار گرفته شوند. بنابراین بازی‌های سنتی، کاربردی به جز سرگرمی ندارند و درآمدی هم اگر ایجاد شود، روانه جیب بازی‌سازها می‌شود.

اما بازی‌های حوزه گیم فای، بر قواعد کاملا متفاوتی متکی‌اند. در این بازی‌ها کاربران و گیمرها حرف اول و آخر را می‌زنند. مالکیت اقلام و آیتم‌های درون‌برنامه‌ای نیز در یک بلاکچین، برای همیشه ثبت و ضبط می‌شود؛ بنابراین کاربران می‌توانند آن‌ها را بیرون از محیط بازی هم به‌کار ببرند و حتی با پول و رمزارز مبادله کنند.

در گونه‌های مختلف بازی‌ اعم از سنتی و بلاکچینی، کاربران می‌توانند برای بهبود تجربه خود دست به خرید آیتم‌های درون‌برنامه‌ای بزنند. آواتارها، لباس‌ها، سلاح‌ها و لوازم جانبی از جمله این آیتم‌ها هستند اما در بازی‌های سنتی، کاربران باید این آیتم‌ها را از سازندگان بازی بخرند.

در حالی که در بازی‌های بلاکچینی، هر کاربری می‌تواند آیتم دلخواه خود را بسازد و به دیگر کاربران بفروشد.

بازی‌های سنتی هم گرچه قابلیت مالکیت دیجیتال وجود دارد؛ اما دارایی‌های مجازی این بازی‌ها هیچ کاربردی بیرون از محیط بازی ندارند و قابل دادوستد با ارزهای معتبر نیستند. در بازی‌های سنتی، شما نمی‌توانید آیتم‌های درون‌برنامه‌ای خود را با دیگر کاربران مبادله کنید. در حالی که در بازی‌های بلاکچینی، علاوه‌بر مبادله، می‌توانید این آیتم‌ها را در بازارگاه‌های بیرون از بازی، خرید و فروش کنید.

۲- هزینه اولیه

دانلود و نصب بازی های گیم فای برخلاف بازی‌های سنتی، کاملا رایگان است؛ بنابراین این بازی‌ها نسبت به همتایان قدیمی خود دسترس‌پذیری بیشتری دارند. به‌طور معمول، برای اینکه بتوانید یک بازی ویدئویی سنتی را بارگذاری و نصب کنید، باید ابتدا هزینه گزافی را برای خریداری نسخه فیزیکی یا حق اشتراک آن بپردازید.

۳- مالکیت دائمی

مالکیت آیتم‌های بازی‌های گیم فای، دائمی و خدشه‌ناپذیر است؛ زیرا برای همیشه در قالب توکن‌های NFT در یک بلاکچین ثبت و ضبط می‌شود. در بازی‌های سنتی اما کافی است نرم‌افزار بازی دچار اختلال شود تا تمام امتیازهای کاربران از بین برود. همچنین در بازی‌های سنتی، کاربران هیچ کنترلی بر دارایی‌های مجازی خود ندارند و نمی‌توانند بدون مجوز سازندگان بازی، آن‌ها را خرید و فروش کنند.

نکته مهم دیگری که نباید از آن غافل شد، این است که بازی‌های ویدئویی سنتی از نظر امنیت به پای بازی‌های گیم فای نمی‌رسند و در برابر حملات سایبری آسیب‌پذیرتر هستند. بنابراین احتمال دارد کل دارایی‌های مجازی این کاربران با یک هک ساده، نیست و نابود شود.

۴- یادگیری آسان

گیمرها برای انجام یک بازی باید قواعد و قوانین خاصی را یاد بگیرند. از این قواعد با عنوان «گیم پلی» (Gameplay) بازی یاد می‌شود. بازی‌های گیم فای برخلاف همتایان سنتی خود گیم پلی بسیار ساده‌ای دارند. بنابراین سریع‌تر می‌توانند میان کاربران جا بیفتند و گیمرهای مختلف از هر سن و سالی را شیفته خود کنند.

روش‌های پرداخت پاداش در گیم فای

در حوزه گیم فای و بازی‌های مبتنی بر مدل درآمدی P2E کاربران در ازای زمان و تلاشی که در بازی صرف می‌کنند، در قالب رمزارز بومی بازی یا توکن‌های NFT پاداش دریافت می‌کنند. آن‌ها سپس می‌توانند این رمزارزها یا توکن‌ها را در سکوهای تبادل دارایی با دیگر کاربران دادوستد کنند. مالکیت این دارایی‌های مجازی برای همیشه روی یک بلاکچین ثبت می‌شود و هیچ‌کس از سازندگان بازی گرفته تا ناشران آن نمی‌توانند منکر آن شوند.

علاوه‌براین، در بازی‌های گیم فای، کاربران می‌توانند آیتم‌های درون‌برنامه‌ای را تقویت کنند و به ارزش آن‌ها بیفزایند تا در آینده بتوانند از عواید فروش آن‌ها بهره‌مند شوند. در برخی از بازی‌های بلاکچینی هم کاربران می‌توانند یک قطعه زمین یا قلمروی مجازی برای خود بخرند. سپس روی آن نمایشگاه یا فروشگاه مجازی برپا کنند و با جذب حامی مالی یا نمایش تابلوهای تبلیغاتی به دیگر کاربران درآمد به دست بیاورند.

از دیگر روش‌های کسب درآمد در حوزه گیم فای، می‌توان به وام‌دهی، استخراج نقدینگی و کشت سود اشاره کرد. این روش‌ها از جمله روش‌های متداول درآمدزایی در حوزه دیفای است که در دسترس کاربران گیم فای هم قرار دارند.

ویژگی‌های گیم فای

گیم فای دارای ویژگی‌های منحصربه‌فرد پرشماری است که از جمله آن‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

– در گیم فای، کاربران می‌توانند بازی‌های بلاکچینی مختلف را که در بستر شبکه‌های بلاکچینی متفاوت پیاده‌سازی شده، تجربه کنند.

– در هر بازی گیم فای، برای هر کاربر،‌ یک خزانه مرکزی برای اقلام و آیتم‌های درون‌برنامه‌ای، توکن‌های NFT و رمزارزهای بومی بازی وجود دارد که کلید آن در اختیار خود کاربر است.

– کاربران در بازی‌های گیم فای به‌سادگی می‌توانند مقدار و روند رشد درآمد خود را رصد کنند.

– سازندگان بازی نیز در گیم فای می‌توانند دسترسی راحت‌تری به بازارهای بازی داشته باشند و با سرعت عمل بیشتری، محصولات دلخواه خود را توسعه بدهند.

– سرمایه‌گذاران هم در گیم فای با مشارکت در رویدادهای «عرضه اولیه بازی» (IGO) می‌توانند علاوه‌بر مشارکت در توسعه بازی‌ها سهمی هم در مالکیت توکن‌های بومی آن‌ها داشته باشند.

– در حوزه گیم فای، ارتباط سازنده‌تری میان بازی‌سازان و کاربران ایجاد می‌شود و هر دو گروه می‌توانند بدون نیاز به ناشران و پلتفرم‌های سلطه‌گر در محیطی سالم و رقابتی، نیازهای هم را برطرف کنند.

پروتکل‌های برتر گیم فای

گرچه اولین بازی‌های گیم فای تلاش کردند تا از بلاکچین بیت کوین به‌عنوان بستر پیاده‌سازی استفاده کنند؛ اما در ادامه، اتریوم توانست با قابلیت‌های ویژه خود به پلتفرم برتر میزبان این بازی‌ها تبدیل شود.

بااین‌حال، گرچه هنوز هم اتریوم، انتخاب اول بازی‌سازان حوزه گیم فای است؛ اما این بلاکچین به‌دلیل محدودیت‌های ذاتی خود نتوانسته به‌خوبی از پس میزبانی بازی‌های بلاکچینی بر بیاید. بلاکچین اتریوم، بیش از همه برای پایبندی به آرمان تمرکززدایی طراحی شده و ازاین‌رو نمی‌توان انتظار داشت که بتواند هزاران تراکنش را در زمانی کوتاه پردازش کند.

وقتی بازی‌های بیشتری در بلاکچین اتریوم مستقر می‌شوند، حجم تراکنش‌های این شبکه رو به افزایش می‌گذارد. در نتیجه، کارمزد تراکنش‌ها هم به‌شدت زیاد می‌شود؛ تا جایی که دیگر کاربران قادر به پرداخت این کارمزدهای گزاف نخواهند بود. به همین دلیل، شماری از بازی‌سازان برای پیاده‌سازی ایده‌های خود به سراغ بلاکچین‌های دیگری رفته‌اند. از جمله پرطرفدارترین این بلاکچین‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • شبکه پالیگان (Polygon Network)
  • سولانا (Solana)
  • پولکادات (Polkadot)
  • زنجیره هوشمند بایننس (BSC)

ورود به دنیای گیم فای

در حوزه گیم فای هم مانند دیگر حوزه‌های بلاکچین، هزاران پروژه با کارکرد و اهداف متعددی پیدا می‌شوند. در میان انبوه این پروژه‌ها کم نیستند پروژه‌هایی که تنها با هدف کلاهبرداری و سرقت دارایی‌های کاربران طراحی شده‌اند. بنابراین پیش از هرگونه اقدام برای ورود به دنیای پررمز و راز گیم فای، از تحقیق و پرس‌وجو غافل نشوید و تنها به توصیه دوستان و آشنایانتان اکتفا نکنید.

فراموش نکنید که فقط قسمتی از دارایی‌های خود را وارد گیم فای کنید که تاب و تحمل از دست دادنش را دارید. پس از تحقیق و بررسی و یافتن بازی دلخواهتان، برای شروع کار مراحل زیر را دنبال کنید.

۱- یک کیف‌پول رمزارزی بسازید

برای دسترسی به دنیای گیم فای، ابتدا باید یک کیف‌پول رمزارزی مانند «تراست والت» (Trust Wallet) یا «متامسک» (MetaMask) نصب و راه‌اندازی کنید. توجه داشته باشید که نوع کیف‌پول، بسته به شبکه میزبان بازی می‌تواند متفاوت باشد.

اگر می‌خواهید بازی‌های مستقر در زنجیره هوشمند بایننس را امتحان کنید، باید کیف‌پول خود را به شبکه BSC‌‌‌ متصل کنید. با مراجعه به وب‌سایت رسمی بازی می‌توانید ببینید که کدام‌یک از کیف‌پول‌ها با آن سازگار هستند.

با اتصال کیف‌پول خود به شبکه اتریوم، به بخش عمده‌ای از بازی‌ها دسترسی خواهید داشت. برخی از بازی‌ها برای کاهش هزینه‌ها و بهبود عملکرد، دست به توسعه کیف‌پول‌های اختصاصی زده‌اند. برای مثال، سازندگان بازی اکسی اینفینیتی، پروتکل و «رونین» (Ronin)‌ را به‌عنوان یک زنجیره جانبی توسعه داده است. آن‌ها کیف‌پول ویژه‌ای را به همین نام در دسترس کاربران اکسی اینفینیتی قرار داده‌اند. گیمرها با استفاده از این زنجیره و کیف‌پول اختصاصی آن می‌توانند با هزینه کمتری تراکنش‌های خود را هنگام بازی انجام دهند.

۲- کیف‌پول خود را به بازی وصل کنید

پس از انتخاب و بارگذاری کیف‌پول، باید آن را به بازی دلخواه خود متصل کنید. برای این کار حتما به وب‌سایت رسمی بازی مراجعه کنید و مراقب وب‌سایت‌های جعلی باشید. پس از باز کردن وب‌سایت بازی، به دنبال گزینه‌ای برای اتصال کیف‌پول خود بگردید.

در بازی‌های ویدئویی سنتی، کاربران با استفاده از نام کاربری و گذرواژه، وارد حساب خود می‌شوند. در بازی‌های گیم فای اما کاربران از کیف‌پول خود به‌عنوان حساب کاربری‌شان استفاده می‌کنند. پیش از اتصال کیف‌پول به بازی، از شما خواسته می‌شود که پیامی را روی دستگاه خود امضا کنید تا فرایند اتصال تکمیل شود.

۳- پیش‌شرط‌های بازی‌ها را بررسی کنید

برخی از بازی‌های گیم فای کاربران را ملزم به خرید رمزارز بومی یا توکن NFT ویژه خود می‌کنند. بنابراین پیش از انتخاب بازی، پیش‌شرط‌های آن را سبک‌سنگین کنید و مطمئن شوید که آیا سرمایه‌گذاری در آن بازی، بازده مناسبی دارد یا نه.

برای مثال، اگر می‌خواهید بازی اکسی اینفینیتی را انجام دهید، باید سه توکن اکسی در کیف‌پول خود داشته باشید. این اکسی‌ها را می‌توانید از بازارگاه ویژه بازی خریداری کنید. برای این کار، بهتر است مقداری اتریوم، همیشه در کیف‌پول خود داشته باشید.

اگر نمی‌خواهید با پول خود ریسک کنید، می‌توانید سرمایه اولیه برای شروع بازی را از دیگر کاربران قرض بگیرید و در عوض،‌ درآمد خود را با آن‌ها تقسیم کنید.

برترین بازی‌های گیم فای

از میان برترین بازی‌های گیم فای می‌توان عناوین زیر را نام برد:

۱- اکسی اینفینیتی | Axie Infinity

اکسی اینفینیتی، یک بازی ویدئویی آنلاین مبتنی بر NFT است. استودیوی بازی‌سازی «اسکای ماویس» (Sky Mavis) که در ویتنام مستقر است، این بازی را طراحی و پیاده‌سازی کرده است. در این بازی، کاربران باید موجودات عجیب‌وغریبی به نام اکسی را پرورش دهند، به جنگ دیگر اکسی‌ها بفرستند و از خرید و فروش آن‌ها درآمد کسب کنند. آن‌طور که آمار نشان می‌دهد، اکسی توانسته در روزهای اوج خود، پذیرای بیش از ۲.۷ میلیون کاربر باشد.

۲- دیسنترالند | Decentraland

«آریل ملیچ» (Ariel Meilich) و «استبان اردانو» (Esteban Ordano)، با همکاری یکدیگر، دیسنترالند را به‌عنوان یک جهان مجازی، بر پایه بلاکچین اتریوم طراحی و پیاده‌سازی کردند. در این بازی، کاربران می‌توانند با یک رمزارز بومی به نام «مانا» (MANA)، قطعه‌زمین‌هایی موسوم به قلمرو را در قالب توکن‌های NFT خریداری کنند و از اجاره یا دادوستد آن‌ها درآمد به دست بیاورند.

۳- سندباکس | The Sandbox

سندباکس از دیگر بازی‌های بلاکچینی پرطرفدار است که در قالب یک دنیای نامتناهی مجازی در دسترس کاربران قرار دارد. کاربران می‌توانند در گوشه و کنار این جهان بی‌انتها گشت و گذار کنند، زمین بخرند و دارایی‌های خود را با دیگر همتایان خود مبادله کنند. همچنین هر کاربر با استفاده از جعبه‌ابزارهای بازی، می‌تواند ساختارها و تجربیات اختصاصی خود را بسازد و به‌اشتراک‌گذاری آن با دیگر کاربران درآمد کسب کند.

زیست‌بوم سندباکس دارای چند توکن بومی است که عبارت‌اند از:

۱- سند (SAND)

۲- لند (LAND)

3- استز (ASSETS)

توکن سند، به‌عنوان تسهیل‌کننده پرداخت در بازی سند به‌کار می‌رود. توکن لند، مابه‌ازای رمزارزی هر قطعه‌زمین مجازی بازی است و دست آخر، توکن استز، توکنی است که به دست کاربران ساخته و عرضه شده است.

۴- گیم آو سیلکس | Game of Silks

این بازی نیز همچون سندباکس، یک دنیای نامتناهی است که در آن گیمرها می‌توانند در یک مسابقه اسب‌دوانی شرکت کنند. در این بازی، هر اسب در قالب یک توکن NFT در اختیار گیمر قرار می‌گیرد. اگر اسبی در مسابقه‌ای برنده شود، مالک او در قالب توکن بومی بازی، پاداش دریافت می‌کند. این توکن «اس‌‌تی‌تی» (STT) نام دارد. علاوه‌بر اسب‌ها، کاربران می‌توانند دیگر آیتم‌های درون‌برنامه‌ای بازی را همچون افسارها و حتی استبل‌ها را با هم دادوستد کنند.

۵- کریپتو بلیدز | CryptoBlades

کریپتو بلیدز از جمله بازی‌های سبک نقش‌آفرینی است که بر پایه زنجیره هوشمند بایننس طراحی شده است. کاربران در این بازی پس از شکست دشمنان، در قالب توکنی به نام «اسکیل» (SKILL) پاداش دریافت می‌کنند. در این بازی هم کاربران می‌توانند آواتارها و سلاح‌های خود را با هم معامله کنند و از این راه، درآمد به دست بیاورند.

اصطلاح توکن‌های گیم‌فای (GameFi Coins) به چه معناست؟

به توکن‌های بومی بازی‌های گیم فای، توکن‌های گیم فای می‌گویند. در بازی‌های بلاکچینی، کاربران، ناگزیر از دادوستد با یکدیگر هستند. علاوه‌براین، توزیع پاداش کاربران هم باید در قالب یک رمزارز انجام شود. بنابراین سازندگان این بازی‌ها برای تسهیل تراکنش‌های خرید و فروش و همچنین کاهش هزینه‌های کاربران، یک یا چند توکن بومی و اختصاصی برای پروژه خود طراحی و عرضه می‌کنند.

ارزش این توکن‌ها به پویایی بازی‌های مادر آن‌ها وابسته است. هرچه یک بازی، پایگاه کاربری فعال‌تر و پرشمارتری داشته باشد، توکن‌های بومی آن هم با اقبال بیشتری از سوی کاربران مواجه می‌شوند و ارزش آن‌ها در معاملات بالاتر می‌رود.

آینده گیم فای

گرچه ریشه‌های ظهور گیم فای به همان روزهای آغازین فراگیری ارزهای دیجیتال باز می‌گردد؛ اما طی یکی دو سال اخیر، پروژه‌های این بخش توانسته‌اند از ایده‌هایی خام به برنامه‌هایی عملیاتی با میلیون‌ها کاربر تبدیل شوند. برای نمونه، اکسی اینفینیتی توانست در مدت بسیار کوتاهی، پذیرای بیش از یک میلیون کاربر روزانه شود و توکن‌های بومی آن نیز طی کمتر از یک هفته به‌طور کامل به فروش رفت.

بازی‌های بلاکچینی، چندین سال قبل برای جذب کاربران با موانع بسیاری روبه‌رو بودند؛ اما این روزها کافی است نام و نشانی از بلاکچین در عنوان یک بازی باشد تا بتواند به‌سرعت با اقبال هزاران کاربر مواجه شود.

رشد و توسعه

رشد و توسعه بازی‌های بلاکچینی باعث شده تا جامعه صدها میلیونی گیمرها به سفیران تبلیغاتی بلاکچین تبدیل شوند؛ اتفاقی که می‌تواند راه را برای فراگیری بیش از پیش و پذیرش انبوه ارزهای دیجیتال هموارتر کند.

گرچه صنعت بازی‌های ویدئویی بسیار پررونق است و مطابق تخمین‌ها فراتر از ۱۷۵ میلیارد دلار ارزش دارد؛ اما دور از انتظار نیست که حوزه گیم فای بتواند این صنعت ثروت‌ساز را پشت سر بگذارد.

مدتی است که فعالان حوزه گیم فای، اقدام به تاسیس نهادی به نام «انجمن بازی‌های بلاکچینی» کرده‌اند تا بتوانند علاوه‌بر آگاهی‌بخشی پیرامون این حوزه نوپا، برای پذیرش گسترده‌تر آن میان آحاد مردم برنامه‌ریزی کنند. نکته جالب در این میان آن است که برخی از پرآوازه‌ترین استودیوهای بازی‌سازی از جمله «یوبی‌سافت» (‌Ubisoft) نیز عضو این انجمن هستند.

خلاصه آنکه حوزه گیم فای، مانند دیگر زیربخش‌های حوزه بلاکچین، آینده درخشانی پیش رو دارد. سرعت پیشرفت فناوری باعث شده تا کاربران نسبت به حقوق خود آگاه‌تر شوند. دیگر کاربران حاضر نیستند تن به قوانین خودسرانه ناشران و پلتفرم‌های گیمینگ بدهند و خود می‌خواهند در توسعه و خلق بازی‌ها و مهم‌تر از همه درآمدهای آن سهم داشته باشند. گیم فای به یاری بلاکچین می‌تواند این هدف را بیش از پیش، دست‌یافتنی کند.

جمع‌بندی

در روزهای اولیه پیدایش بیت کوین، بازی‌های رایانه‌ای ساده‌ای وجود داشتند که با انجام آن‌ها می‌شد بیت کوین به دست آورد. همین ایده بعدها با کمک اتریوم و قراردادهای هوشمند، بارور شد و به شکل‌گیری حوزه گیم فای انجامید.

امروزه گیم فای با ترکیب دنیای پرهیجان بازی‌های رایانه‌ای با مشوق‌های مالی توانسته در مدت کوتاهی، میلیون‌ها کاربر را به خود جذب کند. با اقبال روزافزون به این حوزه نوپا و توسعه شرکت‌های فعال در حوزه متاورس، امید می‌رود که دیگر بازی‌های سنتی نیز به سمت بهره‌گیری از بلاکچین حرکت کنند.

1 در مورد “صفر تا صد گیم فای و معرفی بازی‌های درآمدزا”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *