آکادمی مزدکس
پلتفرم مزدکس
/
وب 3 چطور زندگی ما را متحول خواهد کرد؟

وب ۳.۰ چطور زندگی ما را متحول خواهد کرد؟

دنیای متمرکز وب امروزی توانسته به میلیاردها نفر در شبکه جهانی وب کمک کرده و زیرساختی پایدار و مستحکم را برای فعالیت ایجاد کند. در عین حال، تنها چند مورد است نهادهای متمرکز که تعداد آن‌ها انگشت شمار است، بر بخش‌های وسیعی از شبکه وب احاطه داشته و به‌صورت یک‌جانبه در مورد آن تصمیم‌گیری می‌کنند که چه‌چیزی باید مجاز و چه چیزی غیرمجاز باشد.

وب ۳.۰ را می‌توان پاسخی به این معضل دانست. در وب ۳.۰، به‌جای انحصار شرکت‌های بزرگ فناوری، تلاش شده است تا با تمرکززدایی، امکانات و حقوق بسیار بیشتری در اختیار کاربران قرار بگیرد. در واقع، وب ۳ قدرت را به جای شرکت‌ها، در دست کاربران و افراد قرار می‌دهد. در این مقاله از آکادمی مزدکس به مفهوم وب ۳ پرداخته و آن را از جنبه‌های مختلف بررسی خواهیم کرد.

وب ۳ چیست؟

(Web3) را می‌توان سومین نسل از تکامل فناوری وب و اینترنت دانست. وب که همان مخفف World Wide Web است، لایه اصلی و بنیادی برای نحوه استفاده از اینترنت، ارائه خدمات وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها است.

وب ۳.۰ هنوز تکمیل نشده است. در واقع، شاید بهتر باشد آن را یک مفهوم در حال تعریف و تکامل بدانیم. این اصطلاح برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۴ توسط گاوین وود (Gavin Wood)، یک دانشمند علوم کامپیوتری و یکی از خالقان اتریوم، در قالب یک پست وبلاگی مطرح شد. او بر این باور است که به هیچ دولت و نهادی نمی‌توان اعتماد داشت، بنابراین در وب ۳.۰ باید تمام فرضیات را بر اساس منطق ریاضی و خودکار انجام داد. در واقع، در این نسخه از وب ما دقیقاً می‌دانیم که اتفاقی بابت داده‌های ما می‌افتد؛

بنابراین، هنوز یک تعریف متعارف که به صورت جهانی مورد پذیرش قرار گرفته باشد وجود ندارد. با این حال، آنچه مشخص و واضح است این است که وب ۳.۰ تأکید زیادی بر برنامه‌های غیرمتمرکز خواهد داشت و همچنین اینکه استفاده زیاد و گسترده‌ای از فناوری‌های مبتنی نیز خواهد کرد. وب ۳.۰ همچنین از یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی (AI) نیز جهت توانمندسازی برنامه‌ها استفاده خواهد کرد تا آن‌ها هوشمندتر، سازگارتر و با کارایی بیشتری باشند.

جنبه دیگری که جزو تعاریف نوظهور وب ۳.۰ شناخته می‌شود، مفهوم معنایی وب است. خالق وب، تیم برنرز لی (Tim Berners-Lee)، جزو افرادی است که از ادغام فناوری معنایی با دنیای وب استقبال کرده است.

انتقال از وب ۱.۰ به وب ۲.۰ بیش از ۱۰ سال طول کشید و انتظار می‌رود که پیاده‌سازی کامل و به‌کارگیری وب ۳.۰ نیز به همین میزان اندازه و شاید هم بیشتر زمان بگیرد.

اگر روند تغییرات را در طی این سال‌ها پیگیری کنیم متوجه خواهیم بود که در وب ۱.۰ تنها اطلاعات ثابت ارائه می‌شدند و در آن مردم تنها اطلاعات را می‌خواندند و به ندرت تعاملی با آن‌ها داشتند. با ظهور وب ۲.۰، وب‌سایت‌های تعاملی و رسانه‌های اجتماعی شکل گرفتند. در وب ۲.۰ امکان همکاری و تعامل بین کاربران فراهم شده بود. ولی انتظار می‌رود که در وب ۳.۰ هم نحوه ساخت وب‌سایت‌ها و هم نحوه تعامل افراد با آن‌ها دستخوش تغییر شود.  وب ۳.۰ به نظر می‌رسد تنها راهی برای مدیریت داده‌ها نباشد. بلکه راهی برای توزیع جدید مالکیت در اینترنت است. جاش نوروت (Josh Neuroth)، رئیس محصول در مجموعه Ankr که یک شرکت زیرساخت وب 3 است می‌گوید: «تمام هدف وب 3 این است که مالکیت و تصمیم‌گیری را از گروه کوچکی از مردم به دست کل جامعه انتقال دهیم. این ایده بسیار دموکراتیک است.»

وب ۳.۰ چطور کار می‌کند؟

همان‌طور که بیان شد، هنوز خیلی دشوار است که بتوان تعریفی دقیق و واضح از وب ۳.۰ را ارائه کرد. در دنیای وب ۱.۰ و وب ۲.۰، زبان نشانه‌گذاری ابرمتنی (HTML)‌ طرح‌بندی و تحویل صفحات وب را تعریف می‌کند. به نظر می‌رسد که HTML همچنان در وب ۳.۰ هم نقشی اساسی ایفا کند، اما نحوه اتصال آن‌ها به منابع داده و محل ذخیره‌سازی و تعامل با داده‌ها تفاوت‌های اساسی با نسخه‌های قبلی وب خواهد داشت. با این حال، برخی اصول بنیادی وجود دارند که به نظر می‌رسد نقشی حیاتی در وب ۳ دارند.

غیرمتمرکز است: به‌جای اینکه بخش وسیعی از اینترنت تحت کنترل و مالکیت نهادهای متمرکز باشد، مالکیت بین سازندگان آن‌ها و کاربران توزیع خواهد شد.

بدون نیاز به مجوز است: تمام افراد می‌توانند به‌اندازه یکسان و مساوی به وب ۳ دسترسی داشته باشند. به عبارت دیگر، هیچ محدودیت و استثنایی وجود ندارد.

از پرداخت‌های بومی استفاده می‌کند: به نظر می‌رسد که در وب ۳.۰ به‌جای استفاده از فیات و یا همکاری با زیرساخت‌های قدیمی بانک‌ها، از ارزهای دیجیتال برای خرج کردن و یا انتقال پول بین کاربران استفاده شود.

اعتماد کردن را بی‌معنا می‌کند: در دنیای وب ۳.۰ نیازی نیست تا به یک سیستم، اپلیکیشن و یا سامانه اعتماد کنید، چرا که همه چیز بر اساس منطق اقتصادی و ریاضی طراحی شده و به‌صورت غیرمتمرکز و خودکار انجام خواهند شد.

وب ۳.۰ چه تفاوتی با نسخه‌های قبلی وب دارد؟

وب ۳.۰ را می‌توان جانشین نسخه‌های قبلی وب دانست. اولین نسل وب که به آن گاهی اوقات وب ۱.۰ هم گفته می‌شود،  در سال ۱۹۸۹ توسط تیم برنرز لی‌ (Tim Berners-Lee) اختراع و تعریف شد. وب ۱.۰ تنها محدود به دسترسی اولیه و اتصال بین وب‌سایت‌های ثابت (استاتیک) بود. در واقع چیزی شبیه وبلاگ‌ها که مخاطبان در آنجا تنها خواننده محض بودند. اولین نسل از وب تا سال ۲۰۰۴ دوام آورد، یعنی تا زمانی که تیم اوریلی (Tim O’Reilly) به تعریف و اختراع وب ۲.۰ کمک کرد.

وب ۲.۰ به وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی اشاره دارد که از محتوای تولید شده توسط کاربران (UGC) استفاده می‌کنند. امروزه وب ۲.۰ در بسیاری از وب‌سایت‌ها استفاده می‌شود و آن‌ها بر تعامل و همکاری کاربران تمرکز دارند. وب ۲.۰ همچنین بر ارائه اتصال شبکه جهانی و کانال‌های ارتباطی تمرکز دارد.

تفاوت بین وب ۲.۰ و وب ۳.۰ در این است که در وب ۳.۰ سعی شده تا بیشتر از فناوری‌های یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی استفاده شود تا محتوای مناسب را به صورت خودکار به کاربر ارائه دهند. وب ۲.۰ اساساً کاربران را قادر می‌سازد تا در ایجاد محتوای سایت‌ها شرکت کرده و با آن‌ها همکاری کنند. این در حالی است که وب ۳.۰ به احتمال زیاد این مشاغل را به وب معنایی و فناوری‌های هوش مصنوعی بسپارد. علاوه بر این، برخلاف وب ۲.۰ که کاملاً متمرکز بود، وب ۳.۰ بیشتر تمرکز خود را روی خدمات و اختیارات غیرمتمرکز قرار داده است.

در جدول زیر می‌توانید مقاله‌ای اجمالی از ۳ نسخه وب با یکدیگر را مشاهده کنید.
وب ۱.۰وب ۲.۰وب ۳.۰
در سال ۱۹۸۹ توسط Tim Berners ساخته شد.این اصطلاح توسط Tim O-Reilly در سال ۲۰۰۴ ارائه شداستفاده مدرن با بلاک‌چین توسط Gavin Wood، یکی از بنیان‌گذاران اتریوم، در سال 2014 تعریف شده است.
محتوای استاتیک وب‌سایتمحتوای پویا (دینامیک) و ورودی توسط کاربرانمحتوای معنایی به لطف استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی
ارائه اطلاعاتشبکه‌های اجتماعیدنیاهای متاورس
زیرساخت متمرکززیرساخت خدمات ابری که هنوز تا حد زیادی متمرکز هستندغیرمتمرکز، محاسبات edge و همتا به همتا
محتوای مبتنی بر پایگاه‌داده رابطه‌ای و تحویل برنامهخدمات توزیع شده مبتنی بر بلاک‌چین

چرا وب ۳.۰ اهمیت دارد؟

اگرچه ویژگی‌های اصلی و کلیدی وب ۳.۰ از یکدیگر مجزا نبوده و در دسته‌بندی‌های منظمی قرار نمی‌گیرند، ولی برای سادگی بحث و انتقال آسان‌تر مفهوم، سعی کرده‌ایم تا آن‌ها را از یکدیگر جدا و طبقه‌بندی کنیم.

بحث مالکیت

وب ۳.۰ مالکیت دارایی‌های دیجیتال را به شکل کاملاً بی‌سابقه‌ای به خود کاربران می‌سپارد. برای مثال،  شما در حال انجام یک بازی وب ۲.۰ هستید. اگر یک آیم درون بازی بخرید، این آیتم در حساب کاربری مربوط به بازی شما خواهد بود. اگر سازندگان بازی تصمیم بگیرند تا حساب کاربری شما را حذف کنند، تمام این دارایی‌ها و آیتم‌ها را از دست خواهید داد. یا اگر استفاده از این بازی را متوقف کنید، این دارایی‌ها دیگر ارزش خود را از دست می‌دهند.

از سوی دیگر، وب ۳.۰ امکان مالکیت مستقیم از طریق توکن‌های غیر مثلی (NFT) را فراهم می‌کند. بنابراین، هیچ‌کس، حتی سازندگان بازی هم قدرت سلب مالکیت شما را نخواهند داشت. بنابراین، اگر تصمیم بگیرید که استفاده از این بازی را متوقف کنید، می‌توانید دارایی‌ها و آیتم‌های درون بازی خود را در بازارهای آزاد بفروشید و یا اینکه آنها را معامله کنید.

بحث مالکیت داده نیز اهمیت بسیار بالایی دارد. امروزه زمانی که از پلتفرم‌هایی مثل فیس‌بوک و یا یوتیوب استفاده می‌کنید، اطلاعات شما توسط این شرکت‌ها جمع‌آوری شده، مالک آن می‌شوند و از طریق آن‌ها کسب درآمد می‌کنند. ولی در وب ۳.۰، اطلاعات شما درون کیف پول‌های ارز دیجیتال خودتان ذخیره می‌شود. در واقع، شما از طریق کیف پول خود با اپلیکیشن‌ها و جوامع تعامل می‌کنید و زمانی که از اپلیکیشن خارج می‌شوید، اطلاعات را نیز با خودتان خارج می‌کنید. بنابراین، از آنجایی که خودتان مالک این داده‌ها هستید، هرگونه تصمیم‌گیری در مورد آن‌ها نیز به عهده خودتان خواهد بود.

بحث مقاومت در برابر سانسور

میزبانی غیرمتمرکز در وب ۳.۰ به این معنا است سایت‌ها و برنامه‌ها نسبت به همتایان خود در وب ۲.۰ در برابر سانسور مقاوم‌تر هستند. در وب ۲.۰ این امکان برای مقاماتی مانند یک دولت و یا یک ارائه‌کننده خدمات اینترنتی (ISP) وجود دارد که با محدود کردن دسترسی به سرورها، امکان دسترسی شما به یک سایت را مسدود کنند. اما وب . ۳۰ هیچ نهاد مرکزی مستقلی ندارد که بر شبکه‌های بلاک‌چین و برنامه‌های غیرمتمرکز آن نظارت کرده و آن‌ها را اداره کنند؛ در واقع، تمام این سرورها مالکیت مستقل داشته و تنهایی کار می‌کنند. این بدان معناست که هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را کنترل کرده و یا اینکه دسترسی به آنها را محدود کند.

بحث دموکراسی و سازمان‌های مستقل و خودگردان غیرمتمرکز (DAOs)

علاوه بر مالکیت داده‌های خود در وب ۳.۰، شما همچنین می‌توانید با استفاده از توکن‌هایی که مانند سهام یک شرکت عمل می‌کنند، مقداری از مالکیت پلتفرم را نیز در اختیار داشته باشید. سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) به شما این امکان را می‌دهد که در مالکیت پلتفرم‌ها همکاری داشته و در مورد آینده‌ی آن‌ها تصمیم‌گیری کنید.

از لحاظ فنی، DAO را می‌توان به‌عنوان قراردادهای هوشمند توافق شده‌ای تعریف کرد که فرآیند تصمیم‌گیری غیرمتمرکز را با استفاده‌ای مجموعه‌ای از منابع (توکن‌ها) خودکارسازی می‌کند. کاربران دارای توکن در مورد نحوه مصرف منابع رأی می‌دهند و کدهای قرارداد هوشمند به طور خودکار نتیجه رأی‌گیری را انجام می‌دهند.

با این حال، اگرچه مردم خیلی از جوامع وب ۳.۰ را به عنوان DAO تعریف می‌کنند. این جوامع سطوح مختلفی از تمرکززدایی و خودکارسازی فرایندها توسط کد را دارند. در حال حاضر، ما در حال بررسی بیشتر مفهوم DAO و اینکه چگونه ممکن است در آینده تکامل پیدا کند هستیم.

بحث هویت

به‌طور سنتی، برای هر پلتفرمی که استفاده می‌کنید، یک حساب کاربری جداگانه باز می‌کنید. برای مثال، شما ممکن است یک حساب توییتر، یک حساب گوگل و یک حساب Reddit داشته باشید. حال اگر بخواهید نام کاربری و یا عکس پروفایل خود را تغییر دهید، باید این کار را به صورت جداگانه در تمام این وب‌سایت‌ها و پلتفرم‌ها انجام دهید. در برخی از موارد می‌توانید از شبکه‌های اجتماعی برای ورود به سیستم استفاده کنید، ولی یک مشکل آشنا باز هم باقی خواهد ماند: ‌سانسور. تنها با چند کلیک، این پلتفرم‌ها می‌توانند دسترسی شما را مسدود کنند و بنابراین دیگر به سایر حساب‌ها هم دسترسی نخواهید داشت. حتی بدتر از آن، بسیاری از پلتفرم‌ها از شما می‌خواهند که برای ایجاد یک حساب کاربری، به آن‌ها اعتماد کرده و اطلاعات شناسایی شخصی خود را برای آن‌ها ارسال کنید.

وب ۳.۰ با اجازه دادن به شما برای کنترل هویت دیجیتال خود با آدرس اتریوم و نمایه ENS، این مشکل را حل می‌کند. استفاده از آدرس اتریوم یک راهکار واحد برای ورود در پلتفرم‌ها را فراهم می‌کند که امن، مقاوم در برابر سانسور و ناشناس است.

بنابراین، همانند بحث مالکیت،  حریم خصوصی شما هم در کیف پول (Wallet) شما تعبیه شده است. در وب ۳.۰، کیف پول شما هویت شما است و این کیف پول هم هیچ لینک و ارتباطی با هویت شخصی و واقعی شما ندارد. بنابراین، اگرچه دسترسی به اطلاعات کیف پول و تراکنش‌ها برای تمام شرکت‌کنندگان در بلاک‌چین امکان‌پذیر است، ولی هیچ‌کس نمی‌داند این کیف پول مربوط به شخص شما (هویت اجتماعی) است. در واقع، اطلاعات شخصی شما پنهان است، ولی فعالیت‌های شما عمومی خواهند بود.

بحث پرداخت‌های بومی

زیرساخت‌های پرداخت در وب ۲.۰ متکی به بانک‌ها و پردازشگرهای پرداختی آن‌ها است. در این شرایط، افرادی که حساب بانکی ندارند و یا افرادی که در کشورهای تحریم شده زندگی می‌کنند، امکان دسترسی به خدمات و پرداخت‌ها را نخواهند داشت. وب ۳.۰ از توکن‌هایی مانند اتریوم برای ارسال مستقیم پول از طریق مرورگر استفاده می‌کند و برای انجام این کار احتیاج به اعتماد به هیچ شخص ثالثی را نخواهید داشت.

در انتها،  به عنوان یک جمع‌بندی اجمالی،  مزایای وب ۳.۰ را می‌توان شامل موارد زیر دانست:

  • امن بودن (به لطف رمزنگاری‌های پیشرفته)
  • انعطاف‌پذیر بودن (به لطف استفاده از زیرساخت‌های توزیع شده در سطح جهانی)
  • مقاوم بودن در برابر سانسور (زیرا دسترسی مرکزی برای مسدود کردن محتوا وجود ندارد)
  • باز و آزاد بودن (هیچ‌کس برای شرکت به اجازه نیازی ندارد)
  • خصوصی بودن (به لطف عدم وجود سرورهای متمرکز، هیچ‌کس در زمینه دسترسی به داده‌ها اولویت ندرد)

وب 3 چطور زندگی ما را متحول خواهد کرد؟

اگر بخواهیم به این موضوع بپردازیم که وب ۳ چطور زندگی ما را متحول خواهد کرد و اینکه آیا وب ۳.۰ آینده‌ی دنیا اینترنت خواهد بود، باید تأثیرات و روش‌های تغییردهنده وب ۳.۰ را بشناسیم. راهکارهای وب ۳ بر مرحله مرکزی انتقال در زمینه‌های اصلی مانند ذخیره‌سازی، مرورگرها، شبکه‌های اجتماعی، امور مالی و سیستم‌های عامل مسلط شده‌اند. به‌تدریج، اینترنت به سمت اصول وب ۳ و برای معرفی اینترنت دارایی‌ها می‌رود. ولی این تغییر چطور اتفاق می‌افتد؟ برخی از قابل‌توجه‌ترین مثال‌ها در زمینه انتقال به وب ۳.۰ عبارت‌اند از:

  • برخی از سیستم‌های ذخیره‌سازی اولویت‌های خود را از خدمات Google Cloud، AWF و Microsoft Azure به سمت IPFS تغییر داده‌اند.
  • مرورگرهای جدید مانند Braze به عنوان یک جایگزین غیرمتمرکز برای مرورگرهای محبوب Chrome، Edge و Firefox دنیای وب ۲.۰ مطرح شده است.
  • آینده وب ۳ همچنین تغییرات گسترده‌ای را در امور مالی به همراه خواهد داشت. استفاده از کیف پول‌های رمزنگاری شده (مانند Metamask) به‌جای حساب‌های بانکی سنتی در همین راستا خواهند بود.
  • سیستم‌عامل‌های متمرکز مانند ویندوز، اندروید و iOS در web2 در رقابت با بسیاری از قابلیت‌های جدید معرفی شده در سیستم‌عامل‌های web3 مانند EOS و Ethereum ناکام خواهند ماند.
  • تغییر و حرکت به سمت وب ۳.۰ در آینده به نظر می‌رسد ظهور شبکه‌های اجتماعی جدید و غیرمتمرکزی مانند Steemit و استفاده از آن‌ها به‌عنوان جایگزین شبکه‌های اجتماعی فعلی مانند فیس‌بوک را نیز به همراه داشته باشد.
  • رشد DAOها نیز یکی دیگر از نمونه‌های مهم برای نمایش و درک دوران گذار از وب ۲ به سمت وب ۳ است. DAOها به عنوان جایگزینی برای مدل‌های عملیاتی سنتی برای سازمان‌هایی مانند LLC مطرح شده‌اند.
در واقع، بحث در مورد آینده وب ۳.۰ اغلب پیرامون دامنه کاربردهای مختلف آن می‌چرخد. بارزترین مثال برای تمام این موارد را می‌توان دنیای متاورس دانست: جهان‌های مجازی که از طریق تکنولوژی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده قابل‌دسترسی خواهند بود.

متاورس در واقع یک دنیای مجازی یکپارچه است که دقیقاً به‌موازات فعالیت‌های دنیای واقعی عمل می‌کند. اگرچه مفهوم متاورس کماکان در حال شکل‌گیری است و کامل نشده، ولی فرصت‌های زیادی برای آینده ایجاد خواهد کرد. متاورس به عنوان یک دنیای مجازی عظیم توسعه می‌یابد که امکاناتی را برای وظایف و فعالیت‌های مختلف مانند کار، یادگیری، معاشرت و سرگرمی فراهم می‌کند. متاورس بهترین تجربیات مجازی مانند رسانه‌های اجتماعی و بازی را در کنار واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به تصویر می‌کشد.

حال با تصور دنیایی که تمام این تغییرات در آن‌ها انجام شده باشد، می‌توانید حدس بزنیم که وب ۳.۰ چطور زندگی ما را متحول خواهد کرد.

اپلیکیشن‌ها و کاربردهای وب ۳

وب ۳.۰ با به‌کارگیری بلاک‌چین به‌عنوان اساس و پایه کاری خود، ارائه تعداد زیادی از مختلف برنامه‌ها و خدمات جدید را امکان‌پذیر می‌کند. در این میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

NFTها. توکن‌های غیر مثلی توکن‌هایی هستند که در یک بلاک‌چین و با هش رمزنگاری شده ذخیره می‌شوند و باعث می‌شوند هر واحد از این توکن‌ها کاملاً منحصر به فرد باشد.

DeFi. امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance – DeFi) یکی از موارد استفاده نوظهور برای وب ۳.۰ است که در آن از بلاک‌چین غیرمتمرکز به عنوان پایه‌ای برای ارائه  کردن خدمات مالی، خارج از محدودیت‌های  زیرساخت بانکداری متمرکز سنتی استفاده می‌شود.

رمزارز. رمز ارزهایی مانند بیت‌کوین و یا اتریوم برنامه‌های وب ۳.۰ هستند که دنیای جدیدی از ارز را ایجاد می‌کنند که هدف آن متمایز بودن از دنیای تاریخی ارزهای فیات است.

dApp. برنامه‌های غیرمتمرکز (Decentralized Apps) برنامه‌هایی هستند که بر بستر بلاک‌چین ساخته شده‌اند و جهت ارائه خدمات به صورت خودکار و برنامه‌نویسی شده، ‌از قراردادهای هوشمندی استفاده می‌کنند که در یک دفتر کل توزیع شده غیرقابل تغییر ثبت شده‌اند.

پل‌های میان زنجیره‌ای. بلاک‌چین‌های متعددی در دنیای وب ۳.۰ حضور دارند. جهت ایجاد همکاری متقابل بین ان‌ها، ضروری است تا پل‌های اطلاعاتی بین این بلاک‌چین‌ها شکل بگیرد تا بتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند.

DAOها. سازمان‌های مستقل خودگردان (DAO) قرار است به نهادهای سازماندهی خدمات وب ۳.۰ تبدیل شوند و ساختار و حاکمیتی را با یک رویکرد غیرمتمرکز ارائه دهند.

وب ۳.۰ چه محدودیت‌هایی دارد؟

علی‌رغم مزایای بی‌شمار Web 3.0 در شکل فعلی‌اش، هنوز محدودیت‌های زیادی وجود دارد که برای شکوفایی و همه‌گیر شدن استفاده از آن باید برطرف شوند. در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

دسترسی

برخی از ویژگی‌های مهم وب ۳.۰ مانند امکان ورود با استفاده از اتریوم در حال حاضر هم برای تمام افراد و بدون هیچ هزینه‌ای امکان‌پذیر است. اما هزینه تراکنش‌ها هنوز برای بسیاری از افراد نسبتاً گران است. به دلیل هزینه‌های بالای مربوط به تراکنش‌ها و کارمزدها، در حال حاضر احتمال زیادی وجود ندارد که وب ۳.۰ در کشورهای کمتر ثروتمند و در حال توسعه مورد استقبال چندانی قرار بگیرد. اتریوم قصد دارد این مشکل و چالش را از طریق ارتقاء شبکه و ارائه راه‌حل‌های مقیاس‌پذیری لایه ۲ حل کند.

تجربه کاربر

در حال حاضر، موانع فنی زیادی برای استفاده از وب ۳.۰ وجود دارد. پیش از استفاده همه‌گیر از این سیستم، کاربران باید بتوانند نگرانی‌های امنیتی، توضیحات پیچیده و فنی پیرامون آن و رابط‌های کاربری متفاوت را به خوبی درک کنند. ارائه دهندگان خدمات کیف پول‌های مجازی به طور ویژه‌ای روی این مسئله کار می‌کنند، اما قبل از اینکه وب ۳ مورد استفاده انبوه قرار بگیرد، ضروری است تا پیشرفت‌های بیشتری در این زمینه به دست بیاید.

آموزش

وب ۳.۰ پارادایم‌های جدیدی را معرفی می‌کند که به‌کارگیری آن‌ها نیازمند یادگیری مدل‌های ذهنی متفاوت نسبت به مدل‌های استفاده شده در وب ۲.۰ است. زمانی که وب ۱.۰ برای اولین‌بار در اواخر دهه ۱۹۹۰ محبوبیت پیدا کرده بود نیز به همین مشوق‌ها و نیازهای آموزشی احتیاج پیدا شده بود. طرفداران شبکه جهانی وب سعی می‌کردند از روش‌های آموزشی مختلف و استفاده از استعاره‌های ساده استفاده کنند تا مفهوم وب و نحوه استفاده از آن را به سایر مردم منتقل کنند. در همین راستا، لازم است بدانیم که وب ۳ دشوار نیست، ولی متفاوت است؛ بنابراین، استفاده از راه‌حل‌ها و شیوه‌های آموزشی مناسب که کاربران وب ۲.۰ را از پارادایم وب ۳.۰ آگاه می‌سازد، ضروری است.

 زیرساخت متمرکز

اکوسیستم Web3 جوان است و به سرعت در حال تکامل است. در نتیجه، در حال حاضر عمدتاً به زیرساخت‌های متمرکز (GitHub، Twitter، Discord و غیره) وابسته است. بسیاری از شرکت‌های Web3 برای پر کردن این شکاف‌ها عجله دارند، اما ایجاد زیرساخت‌های باکیفیت و قابل اعتماد زمان می‌برد.

مطالعه مطالب زیر را به شما توصیه می‌کنیم:

جمع‌بندی

وب ۳.۰ یک اکوسیستم جوان و در حال تکامل است. Gavin Wood این اصطلاح را در سال ۲۰۱۳ مطرح کرد، اما بسیاری از این ایده‌ها به‌تازگی به واقعیت تبدیل شده‌اند. تنها در سال گذشته ما شاهد افزایش توجه و علاقه کاربران به ارزهای دیجیتال، ایجاد بهبودهای چشمگیر در راه‌حل‌های مقیاس‌پذیری لایه ۲،  آزمایش‌های گسترده با شکل‌های جدید مدیریت شبکه‌ها و انقلاب‌هایی در زمینه هویت دیجیتال بوده‌ایم.

در حال حاضر، ما تنها در ابتدای مسیر ایجاد وب و دنیایی بهتر با وب ۳.۰ هستیم، ولی با ادامه پیشرفت‌ها و بهبود زیرساخت‌هایی که برای توسعه وب ۳.۰ به آن‌ها احتیاج داریم، آینده‌ی این ایده بسیار روشن و محتمل به نظر می‌رسد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *