آکادمی مزدکس
پلتفرم مزدکس
/
توکنایز (Tokenization) دارایی در بلاکچین به چه معناست؟

توکنایز (Tokenization) دارایی در بلاکچین به چه معناست؟

توکن‌سازی دارایی یک مورد استفاده گسترده از فناوری بلاک‌چین است که خرید، فروش و مبادله دارایی‌های دیجیتال را در دفتر کل توزیع شده یا همان بلاکچین امکان‌پذیر می‌کند. به‌عنوان مثال، دیجیتالی شدن املاک و مستغلات به توسعه این دارایی غیر نقدی کمک شایانی کرده و به خریداران و فروشندگان املاک این امکان را می‌دهد که بدون تقلب یا تاخیر، معامله کنند. اما مفهوم توکن‌سازی در کریپتو چیست؟ توکن بهادار چیست و چه تفاوتی با اوراق بهادار سنتی دارد. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

مفهوم توکنایز کردن به چه معناست؟

توکنایز دارایی‌ها به فرآیند صدور توکن‌های بهادار در بستر بلاکچین اطلاق می‌شود که دارایی‌های دیجیتال قابل معامله واقعی را نمایندگی می‌کند. توکن‌های بهادار مانند یک عرضه اولیه کوین (ICO)، از طریق عرضه توکن بهادار (STO) صادر می‌شوند که با این کار سرمایه‌گذاران می‌توانند توکن‌های پرداخت، سهام یا ابزارهای کاربردی مورد نظر خود را خریداری کنند.

با این حال، ذکر این نکته ضروری است که توکنایز با صدور اوراق بهادار سنتی، متفاوت است. به‌عنوان مثال، فرآیند اوراق بهادارسازی، شامل ادغام طبقات خاص دارایی‌های غیرنقدی در دسته اوراق بهادار است. اما چه نوع دارایی‌هایی را می توان تبدیل به توکن کرد؟ در پاسخ باید بگوییم تقریبا تمام دارایی‌های مجازی یا واقعی می‌توانند از طریق توکن‌سازی به دارایی‌های دیجیتال تبدیل شوند. به‌عنوان مثال، توکن‌های بهادار صادر شده از طریق فرآیند STO ممکن است معرف یک صندوق سرمایه‌گذاری (ETF)، سهام شرکت یا مالکیت املاک باشد.

این روش می‌تواند ارزش اقتصادی و حقوق مالکیت دارایی‌های دنیای واقعی را به توکن‌های مبتنی بر بلاکچین منتقل کند. علاوه بر این، با توجه به انتقال سریع زیرساخت به سیستم‌های هوشمند و تمایل به آزادسازی منابع مالی کارآمد، توکنایز کردن دارایی ممکن است به مدل‌های تامین مالی جایگزین کمک کند تا بر موانع توسعه زیرساختی خود غلبه کنند.

با این حال، فناوری بلاکچین و توکنایز کردن، هنوز در مراحل ابتدایی راه خود است. ما در ادامه این مقاله به اهمیت توکن‌سازی دارایی‌ها در بلاکچین و اینکه چرا این نوآوری صنایع مختلف و امور مالی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، خواهیم پرداخت.

فرایند توکنایز کردن دارایی چگونه است؟

اگر می‌خواهید بدانید که چگونه یک دارایی را تبدیل به توکن کنید، اولین چیز، درک نقش قرارداد هوشمند در تبدیل دارایی‌های دنیای واقعی به دارایی‌های دیجیتال است. توکن‌های دیجیتالی که توسط دارایی‌های اساسی پشتیبانی می‌شوند، با استفاده از یک قرارداد هوشمند کنترل و اجرا می‌شوند. بنابراین شرایط توافق طرفین در خطوط کدنویسی موجود در شبکه بلاکچین قرار می‌گیرد و قرارداد را به یک فرایند خودکار و خود اجرا شونده تبدیل می‌کند.

هنگامی که شرایط قرارداد محقق شد، توکن‌ها می‌توانند مستقیماً از طریق یک قرارداد هوشمند به سرمایه‌گذاران تحویل داده شده و با در دسترس قرار دادن شرایط قرارداد و داده‌های تاریخی، شفافیت، دقت و کارایی را به مشارکت‌کنندگان ارائه می‌دهند.

در اصطلاح فنی، توکنایز کردن دارایی به توسعه یک کد اطلاعاتی اشاره دارد که عناصر ضروری دارایی را برجسته می‌کند و در عین حال روش‌هایی را ارائه می دهد که کاربر بتواند با شکل دیجیتالی دارایی، تعامل داشته باشد. این کد اطلاعاتی در زبان سالیدیتی برای بلاکچین اتریوم ایجاد شده است. به طور کلی، فرآیند توکنایز کردن دارایی‌ها را می‌توان به مراحل زیر تقسیم کرد:

۱. انتخاب مدل نمایندگی دارایی

جامعه اتریوم چندین استاندارد ساخت توکن را برای معرفی انواع مختلف دارایی‌ها معرفی کرده است. با این کار پذیرش دارایی‌های دیجیتال غیرمتمرکز ساده‌تر می‌شود و امکان همکاری بین پروژه‌های مختلف بلاکچینی را فراهم می‌کند.

ویژگی‌های منحصربه‌فرد یک دارایی را می‌توان با مجموعه‌ای از عملکردهای تثبیت شده به نام استاندارد توکن نشان داد. ویژگی‌های بنیادی دارایی، مانند قابل تعویض یا غیرقابل تعویض بودن، باید قبل از تصمیم‌گیری برای استفاده از یک استاندارد توکن ارزیابی شوند. جدول زیر رایج‌ترین استانداردهای ساخت توکن را شرح می دهد:

ERC-20ERC-721ERC-1400
ویژگی‌های اصلی توکنتوکن مثلیتوکن غیر مثلیتوکن بهادار
هدفتبادل ارزشانتقال حل مالکیتانتقال مالکیت توکن بهادار
حدود اختیاراتامکان خرید و فروشانتقال مالکیت داراییانتقال توکن بهادار

علاوه بر این، حفظ حریم خصوصی یک عامل حیاتی است که باید هنگام تصمیم‌گیری در مورد نحوه توکن‌سازی یک دارایی درنظر گرفته شود. از آنجایی که شفافیت خصیصه جدانشدنی از بلاکچین است، ممکن است همه کاربران و بخش‌ها از آن استقبال نکنند. با این حال، فناوری‌هایی مانند اثبات دانش صفر می‌توانند به کاهش این مشکل (خصوصاً برای بلاکچین‌های خصوصی) کمک کند.

۲. مدل‌سازی دارایی

جنبه‌های مختلفی باید قبل از انتخاب استاندارد توکن برای نمایش دارایی‌ها در نظر گرفت تا مشخص شود کدام داده‌ها در بلاکچین و خارج از بلاکچین ذخیره شوند. به عنوان مثال، هرگونه محدودیت قانونی یا نظارتی در خصوص حریم خصوصی داده‌ها، میزان اعتماد به داده‌ها و الزامات مقیاس‌پذیری، همگی باید در هنگام توسعه کد و رفتار توکن در نظر گرفته شود. بنابراین مهندسی مناسب برای توکنایز کردن دارایی‌های مالی در حین صدور، مدیریت نقدینگی و غیره، امری ضروری است. 

بررسی جنبه‌های فنی و امنیتی کد

انجام ممیزی قرارداد هوشمند با روش‌های استاندارد یا الزام اشخاص ثالث خبره برای ارزیابی و تایید کد اطلاعاتی، قبل از آنلاین شدن آن بسیار مهم است.

۱. استقرار کد 

پس از تکمیل ارزیابی امنیتی، بسته به مورد استفاده و محیطی که برای توکن درنظر گرفته می‌شود، کد می‌تواند بر روی بلاکچین عمومی یا خصوصی، مستقر شود. کاربران باید بتوانند این توکن‌ها را پس از استقرار کد، انتقال و ذخیره کنند.

اما هزینه توکنایز کردن یک دارایی چقدر است؟ پلتفرم‌های توکن‌سازی دارایی، بسته به ویژگی‌های انتخابی توکن‌ها، بین ۳۰ هزار تا ۱۰۰ هزار دلار یا شاید بیشتر هزینه دریافت می‌کنند. به طور متوسط، توکن کردن یک دارایی ممکن است ۳ تا ۶ ماه زمان ببرد.

۲. مدیریت پس از توکن سازی

صاحبان این توکن‌ها سودهای آتی و پرداخت‌های بهره را از دارایی‌های توکن شده به شکل ارز دیجیتال یا معادل آن در کیف پول خود دریافت می‌کنند. علاوه بر این، صادرکنندگان توکن‌های دیجیتال نیز مسئولیت حسابداری، مالیات این توکن‌ها و همچنین تهیه گزارش‌های مالی را بر عهده دارند.

مزایای توکنایز کردن دارایی‌ها

اقتصاد توکنی به صادرکنندگان توکن دیجیتال کمک می‌کند تا اصطکاک ایجاد، خرید و فروش اوراق بهادار را کاهش دهند. به عنوان مثال، دارایی‌های غیرنقدی مانند آثار هنری یا املاک و مستغلات را می‌توان در بازارهای ثانویه معامله و نقدینگی بیشتری را به فروشندگان و سرمایه‌گذاران ارائه کرد.

بعلاوه، ثبت تغییرناپذیر حق مالکیت همراه با حقوق طرفین معامله، مستقیماً بر روی توکن تعبیه شده و به فروشندگان و سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد تا جزئیاتی مانند مالک اصلی توکن، فروشنده (های فعلی) و غیره را بررسی کنند. علاوه بر این، قراردادهای هوشمند با کاهش بوروکراسی اداری و زمان اعتبارسنجی، به کاهش کارمزد و همچنین پردازش سریع‌تر تراکنش‌ها کمک می‌کنند.

همچنین، تسویه حساب تراکنش ارسال و دریافت می‌تواند خودکار باشد و به‌جای ساعت‌ها یا روزها، تنها طی چند ثانیه‌ انجام شود. در نتیجه، مدیریت دارایی‌های توکن شده، کارایی بازار را بهبود می‌‌خشد و تبادل کالا و خدمات را بهینه می‌کند.

به دلیل کاهش حداقل میزان سرمایه‌گذاری، طیف بیشتری از مردم می توانند در دارایی‌های توکن شده سرمایه‌گذاری کنند. همچنین فناوری بلاکچین به استارت‌آپ‌های فعال در حوزه توکنایز دارایی‌ها اجازه می‌دهد بدون دخالت اشخاص ثالث به وجوه توکن‌شده دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، از آنجایی که توکن‌های بهادار نقدپذیر هستند، سرمایه‌گذاران می‌توانند آن‌ها را ۲۴ ساعته در بازارهای ثانویه جهانی مبادله کنند.

  • تراکنش‌های شفاف‌تر و کارآمدتر
  • نقدینگی بهتر
  • فرصتی برای سرمایه‌گذاران کوچک
  • بازاری غیرمتمرکز و مستقل
  • کاهش ریسک طرف مقابل

مقایسه توکنایز دارایی در مقابل اوراق بهادار

فرآیند تامین مالی دارایی‌ها توسط یک ابزار ویژه (SPV) در بازار سرمایه، اوراق بهادارسازی دارایی نامیده می‌شود و یک SPV حتی به عنوان یک نهاد از راه دور می‌تواند واجد شرایط این کار باشد؛ زیرا فعالیت‌های آن محدود به کسب و تامین مالی دارایی‌های خاص یا ابتکارات است. 

از سوی دیگر، فرآیند ایجاد یک شکل دیجیتال متمایز از دارایی به عنوان توکنایز کردن دارایی شناخته می‌شود. استفاده از قراردادهای هوشمند با قابلیت برنامه‌ریزی، اوراق بهادار را از توکن‌های بهادار متمایز می‌کند. علاوه بر این، توکن‌های بهادار ممکن است به صورت کسری و تا ۱۸ رقم اعشار هم معامله شوند. به عنوان مثال، املاک و مستغلات را می‌توان در معاملات سریع تا یک سانتی‌متر مربع یا کوچکتر، توکنایز و تقسیم‌بندی کرد.

توکن‌های بهادار را می‌توان مستقیماً در کیف‌پول‌های خود حضانتی نگهداری کرد و شما به جای اینکه خرید غیرمستقیم دارایی‌ها را انجام دهید، آنها را شخصاً نگهداری می‌کنید.

فعالیت‌های طرف‌های ذینفع می‌تواند از طریق توکن‌سازی دارایی شفاف‌تر از اوراق بهادار باشد، که در آینده منجر به ارزش‌گذاری بالاتر اینگونه توکن‌ها می‌شود. علاوه بر این، احتمال وجود تقلب و اطلاعات نامتقارن دارایی‌ها در قراردادهای هوشمند بسیار کم است. 

جمع‌بندی

توکنایز کردن یک پیشرفت چشمگیر در توسعه اوراق بهادار محسوب می‌شود که با کمک فناوری بلاکچین امکان‌پذیر است. بلاکچین، شفافیت، کارایی معاملات و کنترل ریسک را ممکن می‌سازد و می‌تواند با نقدپذیری طبقات مختلف دارایی‌، مشارکت مالی و کارایی اطلاعات را در این بازارها افزایش دهد.

بنابراین در آینده ما باید منتظر برنامه‌های توکن‌سازی دارایی‌ها به شکلی نوآورانه و ارزش‌آفرین، به‌ویژه برای دارایی‌هایی که قبلاً در دسترس نبودند یا فقط برای گروهی از سرمایه‌گذاران در دسترس بودند، باشیم.

شما آینده توکنایز کردن دارایی‌ها در بلاکچین را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا می‌دانید مزدکس تنها پلتفرم ایرانی ارائه‌دهنده معاملات توکن بهادار است؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *