اگر بیش از یک نوع دارایی دارید، شما در واقع یک پورتفولیو (Portfolio) یا پورتفو دارید. به بیان ساده، پورتفو ترکیبی از تمام داراییهای شما است که با هدف سرمایهگذاری آنها را جمعآوری کردهاید و این دارایی ممکن است هرچیزی باشد. شناخت دقیق پورتفوهای سرمایهگذاری، مزایای آن، نحوه مدیریت پوتفوی، تنوعبخشی به داراییها و … به شما کمک خواهد کرد تا سرمایهگذاری بهتر، کمریسکتر و پرسودتری داشته باشید. در این مقاله از آکادمی مزدکس به بررسی کامل مفهوم پورتفوی یا همان سبد سرمایهگذاری میپردازیم و مهمترین نکات پیرامون آن را مرور خواهیم کرد.
پرتفو چیست؟
پرتفو یا همان پورتفولیو (Portfolio) یکی از اساسیترین مفاهیم در دنیای سرمایهگذاری و امور مالی است. این اصطلاحی است که بسته به شرایط و موقعیتها، میتواند معانی مختلفی داشته باشد. در زبان فارسی از اصطلاح سبد سرمایهگذاری نیز برای اشاره به پورتفوی استفاده میشود. سادهترین تعریف برای سبد سرمایهگذاری این است که آن را مجموعهای از داراییها (سهام و اوراق قرضه، املاک و مستغلات، کامودیتیها، صندوقهای سرمایهگذاری، طلا، رمزارزها، داراییهای دیجیتال) متعلق به یک شخص یا نهاد بدانیم.
پورتفولیو یا سبد شما نشاندهنده تمام سرمایهگذاریهای شما است. جالب است بدانید این اصطلاح از یک کلمه ایتالیایی بنام Portafoglio گرفته شده است که به کیفهای طراحی شده برای حمل کاغذ اشاره داشت. ولی پورتفولیو و یا سبد سرمایهگذاری را بهعنوان یک جسم فیزیکی در نظر بگیرید. بلکه اصطلاحی انتزاعی برای اشاره به گروههایی مختلف دارایی برای سرمایهگذاری است. علاوه بر این، اینطور نیست که شما بتوانید تنها یک سبد سرمایهگذاری داشته باشید. بهعنوان مثال، افراد ممکن است یک سبد سرمایهگذاری نظر یک کارگزار بورسی داشته باشند و این سبد شامل سهام و صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) باشد. در عین حال، همین فرد سبد سرمایهگذاری دیگری نزد یک صندوق سرمایهگذاری مشترک دارد و از آن بهعنوان پورتفوی بازنشستگی خود استفاده میکند.
چطور سبدمان را متنوع کنیم؟
این جمله ممکن است کلیشهای به نظر برسد، اما شما هرگز نباید تمام تخممرغهای خود را در یک سبد قرار دهید. این موضوع بهخصوص زمانی صدق میکند که قصد ساخت یک سبد سرمایهگذاری داشته باشید. این امر کاملاً ضروری است، چراکه در صورتی که یکی از سرمایهگذاریهای شما بنا به هر دلیلی شکست بخورد، تمام سرمایه شما نابود نشده و بخشهای دیگر سبد سرمایهگذاری بتوانند این ضرر را تعدیل کنند.
ترکیبی سالم و متنوع از داراییهای مختلف، مانند سهام، اوراق، پول نقد، صندوقها، رمزارزها، طلا، ملک و … سبد شما را بهخوبی متنوع ساخته و تحت سناریوهای مختلف کماکان سود خواهید کرد. البته سبد سرمایهگذاری شما لزوماً نباید شامل تمام این موارد شود. این موارد تنها مثالهایی از کلاسهای مختلف دارایی هستند که میتوانند به پورتفوی شما تنوع ببخشند.
مثال
بهعنوان مثال، در یک بازار صعودی، زمانی که قیمت سهام در حال افزایش است، بازده اوراق قرضه بهصورت کلی و طبیعی کاهش پیدا میکند. یک سبد متنوع در این شرایط میتواند جلوی ضرر شما را بگیرد. اگر تمام سرمایه خود را صرف خرید اوراق قرضه کرده باشید، در این شرایط متضرر خواهید شد. ولی اگر مقداری سهام نیز خریداری کرده باشید، سود ناشی از بازار صعودی سهام، ضرر شما در اوراق قرضه را پوشش خواهد داد. ولی وزن سهام در سبد شما باید بیشتر باشد تا بازدهی کلی سبد شما مثبت و سودآور باشد. از سوی دیگر، در طول بازارهای نزولی، سرمایهگذاران سهم اوراق قرضه را در سبد خود افزایش میدهند تا ضرر ناشی از سهام را جبران کنند.
یکی از سادهترین روشها باری تنوع بخشی به پرتفوی، سرمایهگذاری در صندوقهای شاخصی و ETFها است. زمانی که سرمایه کمی در اختیار داشته باشید، با طیف بسیار وسیعی از داراییها مواجه خواهید بود که انتخاب بین آنها سخت و تخصصی است. مدیران دارایی در این صندوقها تخصص کافی به بازارهای مالی داشته و بهترین گزینههای سرمایهگذاری را انتخاب میکنند. شما میتوانید یک سبد دارایی متنوع شامل حداقل ۲ یا ۳ سرمایهگذاری ایجاد کنید یا اینکه میتوانید این کار را به متخصصان این حوزه بسپارید.
در حالت دوم، تنها کافی است تا سرمایه خود را صرف خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری کنید تا آنها با سرمایههای جمع شده اقدام به سرمایهگذاری کرده و بازده را در اختیار شما بگذارند. البته یادتان باشد که آنها بهازای این کار هزینهای نسبتاً ناچیز از شما دریافت خواهند کرد و برخی نیز ممکن است در بخش ناچیزی از سود شریک باشند. در انتها، این ۵ نکته را در زمینه متنوعسازی سبدهای سرمایهگذاری خود در نظر داشته باشید.
۵ نکته برای متنوعسازی سبدهای سرمایهگذاری
1- ثروت خود را تقسیم کنید: بودجه خود را صرف خرید چند سهم، صندوق، ملک و … کنید؛ تمام بودجه را به خرید یک دارایی اختصاص ندهید.
2- صندوقهای شاخصی را فراموش نکنید: سرمایهگذاری در صندوقهای شاخصی برای بلندمدت عالی هستند. چراکه متوسط بازدهی یکی از بازارها و شاخصهای اقتصادی را به دست خواهید آورد و در برابر نوسانهای شدید محفوظ خواهید بود.
3- دست از اصلاح سبد بر ندارید: باید سرمایهگذاری خود را پیگیری کرده و در صورت لزوم آن را اصطلاح کنید. شاید سهام انتخابی شما عملکرد مناسبی نداشته و پیشبینی شما اشتباه بوده باشد. از سوی دیگر، بهتر است تمام سرمایه خود را در یک نوبت سرمایهگذاری نکرده و این کار را در چند مرحله انجام دهید.
4- زمان خروج را بدانید: اگرچه خرید و نگهداری یک استراتژی مناسب است، اما صرف بلندمدت سرمایهگذاری شما دلیل نمیشود که هرگز به فکر فروش دارایی خود نباشید. شکلگیری بحران و یا کسب بازدهی مورد انتظار جزو عواملی هستند که نشانههای خروج از بازار را صادر میکنند. گاهی اوقات بهتر است برای مدتی از بازارها خارج شده و تنها نظارهگر باشید تا جلوی ضررهای احتمالی گرفته شود.
5- مراقب مالیاتها و کمیسیونها باشید: خرید برخی از کلاسهای دارایی شامل پرداخت مالیات و کمیسیونهای سنگینی میشود. هنگام سرمایهگذاری این موارد را هم باید در نظر داشته و در محاسبات خود بگنجانید. پرداخت برخی کارمزدها ممکن است بخشی از سود کوتاهمدت شما را شامل شود.
انواع پرتفوی سرمایهگذاری
سرمایهگذاران دائماً توصیههایی در مورد مزایای متنوعسازی سبد خود میشنوند. همانطور که در بخش قبل بیان شد، راههای زیادی برای انجام این کار وجود دارد. ولی نحوه انجام این کار به شخص سرمایهگذار، میزان ریسکپذیری و اهداف او بستگی دارد. در این بخش ۵ مورد اصلی از انواع سبدهای پوتفویهای سرمایهگذاری را معرفی کرده و نکاتی را در مورد هرکدام از آنها ارائه میکنیم. یکی از آنها و یا ترکیبی از چند مورد آنها مطمئناً میتواند نیازهای شما را برآورده کند.
سبد سرمایهگذاری تهاجمی
یک پورتفوی یا سبد سرمایهگذاری تهاجمی دنبال سودهای بزرگ است و ریسکهای بزرگی که با این هدف همراه است را نیز میپذیرد. سبدهای تهاجمی بیشتر شامل سهام میشود و نمونههای مدرن و امروزیتر آن شامل رمزارزها میشود. در این نوع استراتژی، عموماً سهامهایی انتخاب میشوند که بتا یا حساسیت قیمتی بالایی نسبت به کل بازار دارند و نوسانات قیمتی بیشتری را تجربه میکنند. اگر یک سهام دارای بتای ۲.۰ باشد، یعنی معمولاً دو برابر کل بازار در هر جهت (مثبت یا منفی) حرکت میکند.
در این نوع استراتژی سرمایهگذاری، افراد سراغ شرکتهای نوپا میروند که در مراحل اولیه رشد خود بوده و هنوز توسط سرمایهگذاران عالی کشف نشده و نسبتاً ناشناخته هستند. با تمام این توصیفها، مدیریت ریسک هنگام چینش پورتفولیوهای این چنینی اهمیت بسیار بالایی دارد و به حداقل رساندن زیان و بالاتر بردن احتمال کسب سود، کلید موفقیت در این نوع سرمایهگذاری است.
سبد سرمایهگذاری تدافعی
سبد تدافعی برای اکثر سرمایه گذاران یک انتخاب محتاطانه است. در این نوع سبدها سرمایهگذاران سراغ داراییهایی میروند که بتا بالایی ندارند و نسبتاً از مستقل از حرکات جمعی و گسترده بازار عمل میکنند. برخلاف سهام پرنوسان که به چرخههای بازار بسیار وابسته است، در سبد تدافعی سراغ داراییهایی میرویم که مستقل بوده و در بیشتر روزهای سال عملکردی خوب و پیوسته دارند. برای مثال، فرقی نمیکند که شرایط اقتصادی چقدر پیچیده باشد، شرکتهایی که کار آنها تولید اقلام ضروری زندگی است، همیشه فروش مناسبی داشته و بقا پیدا میکنند. بنابراین ریسک کمتری دارند. علاوه بر این، خیلی از این شرکتها سودهای سالانه نیز پرداخت میکنند که در زمینه به حداقل رساندن ریسک تأثیرگذار هستند.
سرمایهگذاری در اوراق قرضه، طلا، مسکن و صندوقهای درآمد ثابت نیز در این گروه جای میگیرد. تمام این داراییها معمولاً سودی معقول و کمریسک را به افراد ارائه میکنند.
سبد سرمایهگذاری درآمدی
یک پورتفولیو درآمدی بیشتر روی داراییهایی متمرکز است که از طریق آن میتوان سود و یا درآمد داشت. خرید سهام و دریافت سودهای سالانه، صندوقهای سرمایهگذاری، خرید ملک و اجاره دادن آن همگی جزو مثالهایی از این سبک سرمایهگذاری هستند.
برخی از سهامهایی که در سبد درآمدی قرار میگیرند را میتوان در یک سبد تدافعی نیز جای داد. ولی در سبدهای درآمدی، بیشتر تمرکز و هدف از انتخاب، بازدهی و کسب سود سالانه است. این شرکتها بیشتر سود سالانه خود را میان سهامداران تقسیم میکنند. البته باید در خاطر داشته باشیم که این سهام نیز تابع شرایط اقتصادی هستند. بهعنوان مثال، در بازار بورس ایران، شرکتهای فلزی و پتروشیمی عموماً سودسازی بالایی داشته و بخش زیادی از سود سالانه خود را میان سهامداران تقسیم میکنند.
درآمد حاصل از سرمایهگذاری در سبدهای سرمایهگذاری درآمدی میتواند مکمل خوبی برای کارمندان حقوقبگیر و یا افراد بازنشسته باشد.
سبدهای سرمایهگذاری سوداگرانه و سفتهبازی
در میان تمام گزینههای مطرح شده، سبدهای سرمایهگذاری سوداگرانه ریسک بالایی داشته و حتی به قمار نزدیک هستند. بهعنوان مثال، میتوان به خرید دلار به واسطه شایعه جهش قیمت دلار و یا خرید یک سهام به واسطه اخبار و شایعات پیرامون آن اشاره کرد. خرید عرضههای اولیه و یا شرکتهای فناوری تازه تأسیس نیز نمونههای دیگری از این نوع سرمایهگذاری هستند.
در این نوع سبدهای سرمایهگذاری، احتمال شکست شما بالا است. ولی در صورتی که موفق شوید، سود بسیار چشمگیری دریافت خواهید کرد. مشاوران مالی به صورت کلی توصیه میکنند که بیش از ۱۰ درصد درآمد و سرمایه خود را در این داراییها سرمایهگذاری نکنید. این موضوع را نیز باید در خاطر داشت که حضور در بازیهای پر ریسک اینچنینی بیشتر مناسب افرادی است که کوتاه مدت وارد بازاری شده و پس از کسب بازدهی مورد نظر از آن خارج میشوند. سبک سرمایهگذاری کلاسیک و نگهداری دارایی برای مدت طولانی چندان برای این نوع سبدها مناسب نیست.
صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی که در قالب ETF عرضه میشوند نیز یکی دیگر از انواع همین نوع سرمایهگذاری شناخته میشود. البته این صندوقها جذابیت بالایی دارند، چراکه توسط افراد متخصص مدیریت میشوند و وجوه نقد آنها هوشمندانه سرمایهگذاری میشود؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که در مدت زمان کوتاهی به سودهای کلان دست پیدا کنند.
سبد سرمایهگذاری ترکیبی
ساخت یک سبد ترکیبی مستلزم سرمایه گذاری در سایر کلاسهای دارایی مانند اوراق قرضه، کالاها، املاک و مستغلات و شاید حتی آثار هنری است. پورتفویهای سرمایهگذاری این چنینی انعطاف بسیار بالایی دارند.
یک سبد ترکیبی سهام و اوراق قرضه را در نسبتهای نسبتاً ثابتی ترکیب میکند. این رویکرد تنوع را در چندین کلاس دارایی ارائه میدهد. این به خودی خود مفید است و ریسک را کاهش خواهد داد، زیرا سهام و اوراق بهادار با درآمد ثابت از نظر تاریخی تمایل به داشتن همبستگی منفی با یکدیگر داشتهاند.
چطور پرتفوی سرمایهگذاری خود را مدیریت کنیم؟
مدیریت پورتفوی یک استراتژی سرمایهگذاری منسجم، بر اساس اهداف، جدول زمانی و میزان پذیرش ریسک شما است. همچنین شامل انتخاب کلاسهای دارایی، مانند سهام، اوراق، رمزارز، صندوقها، املاک یا هر چیز دیگری، و همچنین نظارت بر آنها در طول زمان میشود. مدیریت سبد را میتوانید خودتان انجام دهید، از یک متخصص برای انجام آن کمک بگیرید و یا اینکه از سرویسهای خودکار استفاده کنید.
انواع رویکرد نسبت به مدیریت پورتفوی
مدیریت فعال سبد سرمایهگذاری: مدیران فعال پورتفوی، رویکردی عملی دارند. بر اساس این رویکرد، آنها سعی دارند بازدهی بیشتر از یک شاخص (مثلاً شاخص کل بورس) به دست بیاورند. به همین منظور، تعداد معاملات و خرید و فروشهای آنها نسبتاً بیشتر بوده و داراییها را برای مدت کوتاهتری نگهداری میکنند. با این حال، این نکته را باید در نظر داشته باشید که مشاوران و مدیران سبد در این نوع رویکرد دستمزد خیلی بیشتری دریافت میکنند. به همین خاطر است که رویکرد منفعل نسبت به مدیریت پورتفو توانسته محبوبیت بیشتری به دست بیاورد.
مدیریت منفعل سبد سرمایهگذاری: در این روش، افراد سعی دارند روی داراییهایی بهصورت نسبتاً طولانیمدتتر سرمایهگذاری کنند. تلاش میشود این داراییها به نحوی انتخاب شوند که بهنوعی تابع حرکات شاخص بزرگتری بوده و همبستگی بیشتری با آنها دارند. هدف سرمایهگذاری با این رویکرد این است تا بخشی از بازدهی شاخص خاصی کسب شود.
نکات مهم و ضروری در مورد مدیریت پورتفوی سرمایهگذاری
مدیریت پورتفولیو تنها محدود به خرید داراییها و نگهداری و سپس فروختن آنها نیست. مفاهیم و نکات مختلف دیگری را نیز باید به این منظور در نظر داشت که در این بخش برخی از آنها را مرور خواهیم کرد.
مکان سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در سایر کشورها نیز یکی از گزینههای پیشروی افراد خواهد بود. ولی در انتخاب مکان سرمایهگذاری باید دقت ویژهای داشت. شرایط مالیاتی داراییها در کشورهای مختلف متفاوت خواهد بود و این موضوع را باید در محاسبات کوتاه و بلندمدت خود در نظر داشته باشید.
تخصیص داراییها
همانطور که پیشتر گفتیم، همیشه باید سعی کنید سبد متنوعی از داراییها را تشکیل دهید. این موضوع ارتباط زیادی با سطح ریسکپذیری شما دارد. بهعنوان مثال، اگر هیچ احتیاجی به این سرمایه نداشته و کاملاً مازاد است، بنابراین میتوانید با ریسکپذیری بیشتری آن را سرمایهگذاری کنید. در مجموع، سبد سرمایهگذاری شما حتماً باید متنوع باشد.
تعادلبخشی مجدد
سرمایهگذاری فرایندی است که همیشه باید آن را تحت نظر داشته باشید. با تغییر شرایط اقتصادی، شرایط سرمایهگذاری شما نیز تغییر میکند. بنابراین نیاز است تا تغییراتی در سبد خود اعمال کنید. بهعنوان مثال، ریسک بازار سهام ممکن است افزایش پیدا کند و شما ناچار باشید برای تعادل بخشیدن به میزان ریسک سبد خود، سهم بیشتری را به اوراق اختصاص دهید. یا با شروع مجدد دوران طلایی رمزارزها، در این بازار سرمایهگذاری کنید تا سودی را از دست ندهید.
به حداقل رساندن هزینهها
هنگام سرمایهگذاری باید توجه ویژهای به کاهش هزینهها داشته باشید. این هزینهها ممکن است مربوط به کارمزدها و یا مربوط به مالیاتهای پرداختی باشد.
تزریق مداوم وجه
بهعنوان یک سرمایهگذار، باید تلاش داشته باشید تا همیشه به حجم سرمایهگذاری خود اضافه کنید. بخشی از درآمد ماهانه خود را باید به پسانداز اختصاص دهید و این موضوع را به صورت مداوم و همیشگی ادامه دهید.
داشتن یک پرتفوی سرمایهگذاری چه مزیتی دارد؟
برخلاف رویکرد تحلیل سنتی دارایی که تنها روی یک دارایی تمرکز میکرد، ایجاد پورتفوی سرمایهگذاری روشی مدرن است که شامل تخصیص داراییها و تنوعبخشی در سرمایهگذاریها میشود. بزرگترین چالش در سرمایه گذاری، عدم اطمینان از عملکرد آینده یک سرمایه گذاری و در نتیجه خطر زیانهای احتمالی سرمایه گذاری است. در روش کلاسیک، انتخاب اشتباه و یا تغییر ناگهانی شرایط ممکن بود ضررهای جبرانناپذیری را متوجه سرمایهگذار کند. ولی سرمایهگذاری روی یک پرتفوی میتواند ریسکها را از طریق تقسیم شدن سود و زیان داراییهای مختلف پوشش دهد و بازدهی نهایی پورتفوی را تعدیل کند. با این حال، این تنها مزیت داشتن یک پورتفوی سرمایهگذاری نیست. در این بخش به معرفی برجستهترین مزایای داشتن یک پورتفوی سرمایهگذاری میپردازیم.
1- کاهش ریسک
2- تنوعبخشی به داراییها
3- رویکردی سیستماتیک به سرمایهگذاری
4- امنیت بیشتر در مقابله با بحرانهای خارجی
5- روشی عالی برای ساخت سرمایه یا کسب درآمد غیرفعال
6- نقدشوندگی بالاتر نسبت به سرمایهگذاری تنها در یک کلاس دارایی
7- امکان کسب بازدهی بیشتر
انواع داراییهای لازم در پرتفوی سرمایهگذاری
هنگامی که به موضوع سرمایهگذاری و ساخت یک سبد سرمایهگذاری مناسب میپردازیم، باید درک مناسبی از مفهوم کلاس دارایی (Asset Class) و اینکه هرکدام از داراییها در کدامیک از این دستهها قرار میگیرند داشته باشیم. کلاس دارایی در واقع مجموعهای از سرمایهگذاریها است که شباهت زیادی با یکدیگر دارند؛ یعنی اینکه رفتار نسبتاً مشابهی با یکدیگر دارند، فرایند خرید آنها یکسان است و نقش دولت در آنها نیز مشابه است.
دستهبندی کلاسیک از کلاس داراییها
به صورت کلی و از لحاظ تاریخی، ۳ کلاس دارایی اصلی وجود داشتند. ولی امروزه کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که این ۳ دستهبندی کلی پاسخگو اوضاع موجود نیست و کلاسهای دارایی جدیدتری را هم تعریف کردهاند. با این حال، ابتدا نگاهی به ۳ کلاس دارایی کلاسیک داشته باشیم که همچنان از بیشترین اهمیت برخوردارند:
سهام
زمانی که سهام شرکتی را میخرید، در واقع مالکیت آن شرکت را خریداری میکنید. بهعنوان مثال، اگر شرکت ABC ۱۰.۰۰۰ سهم داشته باشد و شما ۱۰۰۰ سهم بخرید، مالک ۱ درصد از شرکت خواهید بود. بهعنوان مالک، شما حقوقی در برابر شرکت خواهید داشت و در سودهای ساخته شده توسط مجموعه شریک خواهید بود. این سودها معمولاً بهصورت سالانه پرداخت میشوند. مقدار سود سهام پرداختی بر اساس شرکت متفاوت است و برخی از شرکتها ممکن است از سود خود برای سرمایه گذاری مجدد برای رشد استفاده کنند (افزایش سرمایه).
البته شرکتها نیز با یکدیگر متفاوت هستند. سهام یک شرکت قدیمی که برای دههها فعالیت کرده و جای ثابتی در بازار پیدا کرده است را نباید با وضعیت سهام یک استارتآپ نوپا در زمینه تکنولوژی یکسان بدانید.
درامد ثابت و اوراق قرضه
با خرید اوراق قرضه، شما در واقع به آنها پول قرض میدهید و در ازای آن سودی را دریافت میکنید. این سودها در طول مدت زمان اوراق به دارندگان آنها پرداخت میشود و اصل سرمایه نیز در پایان تاریخ سررسید به خریداران بازگردانده میشود.
پول نقد
منظور از پول نقد، هر نوع وجه رایجی است که هم در داخل و هم در خارج کشور کاربرد دارد. این پول نقد میتواند به شکل فیزیکی، مجازی (موجودی حسابهای بانکی) و یا حتی چک باشد. معادلهای نقدی (مثلاً نرخ برابری دلار به ریال) سرمایهگذاریهایی با نقدشوندگی بسیار بالا هستند که بهراحتی میتوان آنها را به یکدیگر تبدیل کرد. برخلاف سهام و سایر داراییها، معادلهای نقدی باید قیمت بازار معینی داشته باشند که نوسان نداشته باشد.
سایر کلاسهای دارایی
همانطور که بیان شد، کلاسهای دارایی سنتی به ۳ دسته فوق تقسیم میشدند. ولی شکلهای دارایی امروزی را نمیتوان تنها در این ۳ دستهبندی گنجاند. بنابراین، فعالین اقتصادی و اقتصادانها توصیه دارند که موارد زیر را نیز بهعنوان کلاس دارایی در نظر داشته باشیم:
- کامودیتیها: کامودیتی یک کالای اساسی است که در تجارت استفاده میشود و قابل تعویض با سایر کالاهای هم نوع است. کامودیتیها اغلب بهعنوان مواد اولیه در تولید سایر کالاها یا خدمات استفاده میشوند.
- املاک: املاک را نیز باید یک کلاس دارایی دانست. قیمت ملک نهتنها به همراه تورم افزایش پیدا میکند، بلکه سود حاصل در اجاره ملک را نیز میتوان نوعی سرمایهگذاری و درامد غیرفعال دانست.
- رمزارزها: بازار رمزارزها و داراییهای بر پایه بلاکچین اگرچه نوظهور است، ولی آنها را نیز باید بهعنوان یک کلاس دارایی در نظر داشت. اگرچه از این بازار از لحاظ حجم نقدینگی و سرمایه قابل مقایسه با کلاسهای دارایی پیشین نیست، ولی رمزارزها و داراییهای مبتنی بر بلاکچین را کماکان میتوان یک کلاس دارایی در نظر داشت.
چطور بهترین پرتفوی ارز دیجیتال را بشناسیم؟
پورتفولیو کریپتو یا همان سبد رمزارز به مجموعه ارزهای دیجیتال متعلق به یک سرمایهگذار گفته میشود. پورتفویهای رمزارز نیز معمولاً شامل انواع دستهبندیهای رمزارزهای مختلف، از جمله آلتکوینها، محصولات مالی رمزارز محور، داراییهای بر محور بلاکچین میشوند. این سبدها شباهت زیادی با همان سبدهای سرمایهگذاری سنتی دارند، ولی با این تفاوت که در این حالت شما تنها خود را محدود به یک کلاس دارایی (رمزارزها) میکنید و گزینههای مختلفی از رمزارزها را برای سبد سرمایهگذاری خود انتخاب میکنید.
برای مدیریت و نظارت بر سبد سرمایهگذاری رمزارزی خود میتوانید از ابزارهای مختلفی استفاده کنید. ابزارهای خودکار و تخصصی برای این کار وجود دارند، ولی از روش سنتی فایلهای Excel نیز میتوانید برای محاسبه سرمایهگذاری خود استفاده کنید. اگر یک معاملهگر روزانه هستید و یا اینکه تعداد معاملات شما زیاد است، استفاده از ابزارهای آنلاین برای شما ضروری خواهد بود. پنل سامانه مزدکس امکانات مختلفی برای مدیریت داراییهای در اختیار شما میگذارد.
انواع داراییهای دیجیتال
بیتکوین معروفترین رمزارز است و بیشترین ارزش بازار را نیز به خود اختصاص داده است. با این حال، دقیقاً همانند سبدهای سرمایهگذاری سنتی، سبد سرمایهگذاری رمزارزی شما نیز باید متنوع باشد. یک پورتفوی معتدل طیفی از رمزارزهای مختلف را در خود جای میدهد تا ریسکهای مربوط به سرمایهگذاری در این بازار را کاهش دهد. در ادامه انواع داراییهای دیجیتال را مرور خواهیم کرد.
سکهها/رمزارزهای پرداخت
امروزه پیدا کردن رمزارزی که هدف اصلی آن بحث پرداخت است، دشوار خواهد بود. ولی اگر به زمان تولد رمزارزها برگردیم، بیشتر پروژهها با هدف انتقال ارزش ارائه شده بودند. بیتکوین را میتوان شناخته شدهترین نمونه از رمزارزهای این دسته دانست. در میان سایر گزینهها میتوان به ریپل (XRP)، بیتکوین کش (BCH) و لایتکوین (LTC) نیز اشاره کرد. این سکهها اولین نسل از ارزهای دیجیتال هستند که قبل از اتریوم و معرفی قراردادهای هوشمند وجود داشتند.
استیبل کوینها (رمزارزهای قیمت ثابت)
یک استیبل کوین سعی میکند قیمت خود را بر اساس یک فیات یا فلز گرانبها تنظیم کند. بهعنوان مثال، قیمت BUSD همیشه با نسبت ۱:۱ برابر با دلار آمریکا خواهد بود. یعنی هر واحد BUSD همیشه برابر با ۱ دلار آمریکا خواهد بود. PAX Gold (PAXG) از همان سیستم استفاده میکند اما سکه را به قیمت یک اونس تروی طلای موجود در ذخایر تنظیم میکند. استیبل کوینها لزوماً بازدهی زیادی را ارائه نمیکنند، اما مطابق با نام خود عمل میکنند و ثبات را ایجاد میکنند.
بازار ارزهای دیجیتال بی ثبات و بسیار پرنوسان است، بنابراین داشتن چیزی در سبد خود که ارزش آن را حفظ کند مفید است. بر همین اساس، بهتر است در سبد سرمایهگذاری رمزارزی خود مقداری استیبل کوین هم نگهداری کنید. اگر قیمت استیبل کوینها بر اساس چیزی خارج از بازار رمزارزها تنظیم شود (مثلاً دلار)، افت و بحران در بازار رمزارزها نباید تأثیری بر عملکرد و قیمت آن داشته باشد.
توکنهای اوراق بهادار
درست مانند اوراق بهادار سنتی، توکنهای اوراق بهادار نیز میتوانند نشاندهنده چیزهای زیادی باشند. توکنهای اوراق بهادار میتوانند سهام یک شرکت، اوراق قرضه ارائه شده توسط یک پروژه و یا حتی حق رای باشند. به عبارت دیگر، توکنهای اوراق بهادار را میتوان همان اوراق بهادار سنتی دانست که تغییر شکل داده و در بستر بلاکچین عرضه میشوند؛ بنابراین، تمام ویژگیهای کلاسیک خود را حفظ کرده و از مزایای عرضه در بستر بلاکچین نیز بهره میبرند. به همین دلیل، استفاده از توکنهای امنیتی در صلاحیت قانونگذاران محلی بوده و قبل از صدور باید مراحل قانونی را طی کنند.
توکنهای حاکمیتی
با خرید و نگهداری توکنهای حاکمیتی، سرمایهگذاران میتوانند قدرت رأیگیری در یک پروژه داشته باشند و حتی سهی در درآمد و سودهای پروژه دریافت کنند. توکنهای پلتفرمهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) مانند PancakeSwap، Uniswap و یا SushiSwap را میتوان بهعنوان مثالهایی از توکنهای حاکمیتی مطرح کرد. مانند توکنهای کاربردی، ارزش یک توکن حاکمیتی به طور مستقیم با موفقیت پروژه اساسی مرتبط است.
محصولات مالی ارز دیجیتال
یک سبد سرمایهگذاری رمزارزی نباید فقط شامل نگهداری سکهها (رمزارزهای) مختلف باشد. محصولات ارز دیجیتال مالی نیز میتوانند به تنوع بیشتر سبد شما کمک کنند. به این موضوع فکر کنید که بهجای اینکه فقط سهام داشته باشید، از طریق خرید رمزارزها بتوانید در اوراق قرضه دولتی، ETF یا صندوقهای سرمایه گذاری مشترک سرمایه گذاری کنید. تعداد انبوهی از محصولات وجود دارد که میتوانید روی آنها در بلاکچینها و برنامههای کاربردی مختلف سرمایهگذاری کنید.
چطور یک سبد رمزارز متعادل و مناسب بسازیم؟
هر سرمایهگذار یا معاملهگر ایدههای خود را در مورد آنچه که یک سبد رمزارز متعادل دارد. اما، قوانین کلی وجود دارد که بهتر است آنها را در نظر داشته باشید:
- پورتفولیوی خود را بین سرمایهگذاریهای با ریسک بالا، متوسط و کم تقسیم کنید و به آنها وزندهی مناسب بدهید.
- بهمنظور افزایش نقدپذیری و کاهش ریسک پرتفوی خود، مقداری استیبل کوین را در سبد سرمایهگذاری رمزارزی خود جای دهید.
- در صورت نیاز، سبد خود را تعدیل کنید. بازار کریپتو بسیار پرنوسان است و تصمیمات شما باید بسته به وضعیت فعلی تغییر کند.
- سرمایه جدید را بهصورت استراتژیک به سبد خود تزریق کنید تا از سنگینی بیش از حد هر یک از حوزههای پرتفوی خود جلوگیری کنید.
- به توصیههای افراد غیرمتخصص توجه نکنید.
- تنها بخشی از سرمایه خود را وارد این بازار کنید که در صورت از دست دادن آن آسیبی به زندگی شما وارد نشود. به عبارت دیگر، سرمایه مازاد خود را وارد بازار رمزارزها کنید.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی مفهوم سبد سرمایهگذاری پرداخته شد و انواع رویکردها نسبت به ساخت یک سبد سرمایهگذاری نیز بررسی شد. برای ساخت یک پورتفوی، بهتر است نکاتی مانند تنوع بخشی و متعادل کردن ریسک را در نظر داشته باشید و کلاسهای مختلف دارایی را در سبد خود بگنجانید. بهمنظور مدیریت سبد میتوانید شخصاً خودتان عمل کرده، آن را به فردی متخصص بسپارید و یا اینکه از سیستمهای کامپیوتری و خودکار برای انجام این کار استفاده کنید. در انتها، در نظر داشته باشید که ساخت یک پورتفوی سرمایهگذاری برای تمام افراد ضروری است؛ چراکه سود ماهانه آن میتواند کمکی برای درآمد ماهانه شما باشد و این سرمایهگذاری در روزهای بازنشستگی شما نیز میتواند کمکهزینه زندگی شما باشد.
لینک کوتاه کپی شد https://mazdax.ir/academy/?p=4371
دمتون گرم، کامل بود. جواب سوالام رو گرفتم
ممنونم. فکر میکنم نکتهی نگفتهای باقی نمونده بود.